С колекцията си от над 280 рецепти от цял свят, покриващи целия диапазон – от супите и салатите до десертите и дребните сладки, тази книга със сигурност ще се превърне в настолна за всеки запален кулинар. За да е още по-полезна, в нея са включени над 50 „готварски урока“, които демонстрират стъпка по стъпка основни техники. Подробна, със стегнат стил и с удивителни снимки, „Златната книга на готварството“ ще стане ваш верен спътник в кухнята и наставник пред следващите години.

„Златна книга на готварството“ е истинска съкровищница за всеки кулинар и единствен по рода си на книжния пазар луксозен кулинарен сборник, съдържащ над 280 страхотни рецепти от цял свят. Обемният том от 700 страници е красиво подаръчно издание с твърди корици, с обложка със златно фолио и златна порезка на страниците и с богат снимков материал към рецептите.

Всяка рецепта е придружена с впечатляваща фотография, която ще ви ориентира как точно изглежда готовото ястие. За гарантиран резултат при всяко приготвяне има осигурени 60 „кулинарни урока“ – инструкции стъпка по стъпка, които показват как да приложите основни готварски техники, а също и за какво да бъдете особено внимателни при приготвянето на някои от по-предизвикателните деликатеси.

Научете как да впечатлите всички с „Том Ка Гай“ или „Том Йам Кунг“ (тайландски супи с месо и скариди) или заложете на нещо традиционно, но с нов прочит като спагети с морски дарове. Гарнитурата може да е класическо картофено пюре по ливански, зеленчуци на грил или нестандартна – азиатското „кимчи“ например. А десертите варират от „отличници“ в жанра като боровинков пай, през джинджифилови сладки, за да се стигне до здравословните алтернативи с овесени ядки.

Включени са също и 50 урока стъпка по стъпка за важни техники, които е добре да умеем да прилагаме, докато готвим.

Вижте избрани рецепти от "Златната книга на готварството" >>>

Следват 4 рецепти:

  • Том Йам Кунг (Тайландска супа със скариди)

Порции: 4 – 6

Подготовка: 30 мин

Термична обработка: 35 – 40 мин

Ниво на трудност: 2

500 г сурови скариди

1 с. л. Зеленчуково олио

2 стръка лимонова трева, претрита в хаванче

2 корена кориандър, измити и претрити в хаванче

1 (2 см) корен галангалили пресен джинджифил, нарезени

4 малки люти чушки

4 листа от лайм от сорта кайфир

5 ч. ч. (1,25 л) вода или пилешки бульон (вж. с. 34 – 35)

3 домата, на резени

125 г консервирана сламена гъба (Volvariellavolvacea), на половинки

2 с. л. тайландски рибен сос

3 с. л. прясно изцеден сок от лайм

1 с. л. едро смляна джагъри захар или кафява захар

½ ч. ч. (25 г) листа от пресен кориандър

Снимка: Книгомания

Обелете скаридите и отстранете синята вена на коремче­тата им, а опашките оставете. Запазете отделно главите и обвивките. В голям тиган затоплете олиото на умерена до висока температура. Сипете главите и обвивките на скаридите и оставете на котлона за 5 мин, като бъркате непрекъснато, докато обвивките станат оранжеви и силно чупливи. Прибавете лимоновата трева, корените кориандър и галангал, лютите чушки и листата от лайм и разбъркайте, за да се смеси всичко. Налейте водата или бульона и оставете да заври. Намалете темпера­турата от умерена до ниска и оставете да къкри леко за 20 минути. Прецедете бульона през фина цедка в чист супник. Извадете обвивките от скариди и корена кориандър. Сипете доматите, гъбите, рибения сос, сока от лайм и захарта и оставете супата да къкри 5 минути. Прибавете скаридите и ги бланширайте, докато променят цвета си – за 2 – 3 минути. Сервирайте супата гореща и гарнирана с листа от пресен кориандър.

Лаймът от сорта кайфир е дърво, което расте в много области на Югоизточна Азия. Листата му се използват за подправяне на различни ястия. Могат да се намерят пресни или в сушен вид в магазините за азиатски храни. Ако се късметлии и попаднете на пресни листа, замразете ги за по–късна употреба.

Джагъри е нерафинирана тръстикова захар, която се използва в много части по света. Заменете я с тъмна кафява захар.

  • Спагети със сос с морски дарове

350 г черни миди, с черупките

350 г бели миди, с черупките

350 г калмари

300 г скариди, с махнати глави

8 с. л. (125 мл) зехтин екстравърджин

2 скилидки чесън, нарязан иситно

3 с. л. Наситнен магданоз

1 – 2 малки сушени червени люти чушлета, натрошени

3 домата, обелени и едро нарязани

Сол и прясно смлян черен пипер

500 г спагети

Порции: 4 – 6

Приготвяне: 30 мин + накисване

Термична обработка: 20 – 25 мин

Ниво на трудност: 2

Снимка: Книгомания

Накиснете двата вида миди в студена вода за 1 час. Почистете калмарите. Нарежете телата им на шайби, а пипалата – наситно. Небелете опашките на скаридите. Сипете 2 с. л. зехтин в голям тиган, пуснете в тях мидите и ги задушавайте непокрити на умерена температура за 5 – 10 мин. Махнете тези, чиито черупки не са се отво­рили. Загрейте останалите 6 с. л. (90 мл) зехтин в голям тиган и сотирайте в него чесъна, магданоза и лютата чушка за 2 мин. На умерена температура, като внимавате да непокафенеят. Сипете доматите и задушавайте още 3 – 4 мин. Прибавете калмарите и ги варете на ви­сока температура за 3 – 4 мин. Подправете със сол и черен пипер. Сложете скаридите и двата вида миди (ако предпочитате, махнете черупките, като оставите само няколко за по–атрактивен вид на ястието). Разбъркайте добре и оставете на котлона за още 2 мин. Изключете го, похлупете и го оставете така. Внимавайте да не заври, защото това ще направи калмарите „гумени“. Между­временно сварете спагетите в голяма тенджера с подсо­лена вода до степен ал денте. Отцедете ги и ги сипете в тигана със соса. Разбърквайте 1 – 2 мин. На умерена до висока температура. Прехвърлете в затоплена купа и сервирайте ястието горещо.

  • Салата Фатуш

Порции: 4

Подготовка: 15 мин

Термична обработка: 5 – 10 мин

Ниво на трудност: 1

За салатата:

2 арабски питки (ливанск ихляб)

¼ ч. ч. (60 мл) зехтин екстра върджин

1 ½ ч. л. сумак (подправка) + допълнително за поръсване

12 разполовени чери доматчета

1 краставица, обелена, почистена от семките, разрязана подължина и нарязана

2 репички, нарязани на тънки кръгчета

½ глава червен лук, нарязан на тънко

½ ч. ч. (25 г) едро наряза нмагданоз

2 с. л. Едро нарязани листа мента

2 стръка зелен лук, нарязан на ситно

2 малки марули без външните листа

За дресинга:

¼ ч. ч. (60 мл) зехтин, екстра върджин

2 с. л. Прясно изцеден лимонов сок

1 скилидка чесън, намачкана

Сол и прясно смлян черен пипер

Снимка: Книгомания

Фатуш е традиционна ливанска салата, която се приготвя от печен арабски хляб, зелена салата, домати и лук. Сумак е подправка, характерна за Близкия изток, с лек лимонов вкус. Ако не успеете да си я набавите, можете да я изключите от рецептата.

За салатата: Загрейте фурната на 180º. Накъсайте хляба на парчета с големина около 5 см. Сложете хляба в тава, покрита с хартия за печене, и го поръсете със зехтин и сумак.  Стръскайте тавата, за да се разнесе равномерно подправката. Печете 5 – 10 мин, докато хлябът стане хрупкав и златист на цвят. Сложете в салатиера доматите, краставицата, репичките, червения лук, магданоза, ментата и зеления лук и разбъркайте добре. Накъсайте листата маруля на малки парчета и добавете в купата с останалите продукти. Добавете и запечения хляб.

За дресинга: Разбъркайте зехтина, лимоновия сок и чесъна в малка купа. Подправете със сол и черен пипер. Поръсете върху салатата и разбъркайте. Поръсете малко допълнително сумак и сервирайте.

  • Сладки с фъстъчено масло

Порции: около 42 сладки

Подготовка: 15 мин

Термична обработка: 10 – 12 мин

Ниво на трудност: 1

2 1/3 ч. ч. (350 г) брашно

½ ч. л. сода бикарбонат

½ ч. л. бакпулвер

½ ч. л. сол

1 ч. ч. (250 г) масло, омекнало

1 ч. ч. (200 г) светла кафява захар

1 ч. ч. (200 г) захар

2 ч. л. екстракт ванилия

1 ч. ч. (250 г) фъстъчено масло

2 големи яйца

1 ч. ч. (180 г) печени фъстъци, едро накълцани

Снимка: Книгомания

Загрейте фурната до 180º/газ 4. Застелете 3 големи плоски тави с хартия за печене. В средна купа смесете брашното, содата, бакпулвера и солта. Разбийте маслото, двата вида захар и ванилията на ръка или с миксер на средна скорост, докато сместа стане кремообразна. При непрекъснато разбиване добавете фъстъченото масло. Прибавяйте яйцата едно по едно, като разбивате, колкото да се смесят. Разбъркайте със сухите продукти на ръка, колкото да се смесят. Гребвайте по 1 с. л. с връх от тестото и я оформяйте на топче. Подредете ги в приготвените тави на 5 см едно от друго. Натиснете ги леко отгоре със зъбците на вилица, потопена в студена вода. Печете 10–12 мин. Или докато се надуят и станат светлозлатистокафяви. По средата на времето завъртете тавите във фурната, за да осигурите равномерно изпичане. Оставете сладките да изстинат в тавите за около 3 мин или докато леко се стегнат. С помощта на метална шпатула ги прехвърлете върху телена решетка, за да се охладят напълно.