За мнозина чопленето на слънчогледови семки не е особено престижно занимание. Свързват го с неприятния звук от плюене и с хора, които го правят от скука. Заради тези социални напластявания хората не си купуват дори и обелени семки, което е грешка. Слънчогледовите семки са незаслужено пренебрегнати и тук събрахме осем довода в тяхна полза.

1. Много по-евтини са от повечето ядки, но могат успешно да ги заменят в доста рецепти.

2. Чудесен заместител са на фъстъченото масло. Особено за хора, страдащи от алергия към фъстъците.

3. Можете да ги сложите дори в ризото. Не се шегуваме.

4. Можете да ги комбинирате с шоколад. За хората, които имат алергия към лешници, това е добър вариант.

5. Веганите могат да ги използват вместо кашу.

6. Ако не ви се дават пари за кедрови ядки, можете да направите песто със слънчогледови семки. Хората, които са пробвали, твърдят, че няма разлика във вкуса.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

7. Пълни са с витамини и подобряват сърдечната дейност.

8. Стават и за направата на сладки.