Вишнева благина – две в едно. Що е то? Отговорът се крие в естествено невинния въпрос: Как да си направим сладко и сироп от вишни (подразбирайте и вишновка) едновременно?
Да започнем със сладката част. Пък за опияняващата време винаги ще се намери...
Кулинарните тънкости за приготвяне на доброто старо вишнево сладко са прости и непокътнати до ден днешен - като стара магия. Следвайки елементарните стъпки, ще стане ясно и начинът, по който, едновременно със сладкото, бихте могли да си приготвите и още нещо... Гъст вишнев сироп, който, според предпочитанията ви, може да използвате по два начина – като плодов сироп за разреждане с вода или като основа за приготвянето на обожаваната от много дами домашна вишновка.
И така, започваме...
След приключване на най-трудната част – отделянето на костилките, плодовете се поставят в съда за варене. Посипват се със захар (малко повече от количеството, което слагаме на сладкото от бели череши ) в съотношение 1 кг захар на 2 кг вишни, премерени след отделянето на костилките.
Добрата стара рецепта изисква озахарените плодове да престоят поне една нощ. Но не е фатално, ако се сложат на котлона веднага след посипването им. Трябва да знаете, че сладкото от вишни е едно от малкото, които не се нуждаят от добавяне на лимонена киселина. Това се дължи на високото съдържание на киселини в тях, които действат като естествен консервант.
Технологията на сваряването е също така семпла, но изисква спазването на едно-две съществени правила:
В началото котлонът е затоплен на максимум. Веднага, след като сладката смес започне да кипи, огънят се намалява до умерен. След няколко минути се отпенва 1 лъжичка в порцеланова чинийка и се оставя да изстине. По гъстотата на сиропа съдим за степента на готовност. Междувременно варенето продължава. След като минат 30-35 минути от старта на операцията, настъпва сюблимният момент, в който отделяме близо половината от врящия сироп. Поставяме го настрана, за да изстине. Това е вълшебната основа за приготвянето на легендарната домашна вишновка. Достатъчно е да смесим изстиналия сироп с подходящо количество уханна домашна гроздова ракия или, ако липсва такава, с водка в съотношение 2:1. Накрая се добавят 2-3 щипки канела и няколко зрънца карамфил за разкош и финес.
Да се върнем към сладкото. Вече посгъстилата се вишнева благина поставяме да поври още 5 до 10 минути. Пълним бурканчетата с нея, затваряме плътно и ги обръщаме с капачките надолу. Така се гарантира запечатването и вакуумирането им.
Сигурни сме, че след като си приготвите домашно сладко от вишни, и вие като нас ще решите, че изразът „черешката на тортата” ще трябва да се замени с „вишната на тортата”. Ммм, само си представете блаженството от една хапка вишнев ароматен пай. Ами... толкова засега. Хайде, вие запретвайте ръкави... Пък ние през това време ще си сложим няколко вишни върху палачинката, ще я загънем и... още преди да е изчезнала от чинийката ще си налеем чашка темпераментна огнена вишновка (но не преди края на работния ден).
Да ви е сладко и... наздраве!