Вишнева благина – две в едно. Що е то? Отговорът се крие в естествено невинния въпрос: Как да си направим сладко и сироп от вишни (подразбирайте и вишновка) едновременно?

Да започнем със сладката част. Пък за опияняващата време винаги ще се намери...
Кулинарните тънкости за приготвяне на доброто старо вишнево сладко са прости и непокътнати до ден днешен - като стара магия. Следвайки елементарните стъпки, ще стане ясно и начинът, по който, едновременно със сладкото, бихте могли да си приготвите и още нещо... Гъст вишнев сироп, който, според предпочитанията ви, може да използвате по два начина – като плодов сироп за разреждане с вода или като основа за приготвянето на обожаваната от много дами домашна вишновка.

И така, започваме...

След приключване на най-трудната част – отделянето на костилките, плодовете се поставят в съда за варене. Посипват се със захар (малко повече от количеството, което слагаме на сладкото от бели череши ) в съотношение 1 кг захар на 2 кг вишни, премерени след отделянето на костилките.
Добрата стара рецепта изисква озахарените плодове да престоят поне една нощ. Но не е фатално, ако се сложат на котлона веднага след посипването им. Трябва да знаете, че сладкото от вишни е едно от малкото, които не се нуждаят от добавяне на лимонена киселина. Това се дължи на високото съдържание на киселини в тях, които действат като естествен консервант.