Суфлето е едно от най-прочутите френски ястия, открояващо се от всички останали кухни с лекотата, разнообразието и незаменимия си вкус. То е солено и се приготвя от сос бешамел и яйца. Останалите продукти са всевъзможни – от кашкавал и сирене до пилешко, гъби, зелен грах или домати. Предлагаме ви една такава вкусотия с главното участие на печени картофи, хрупкава шунка и топящ се кашкавал.
Продукти за 4 порции:
300 г шунка
200 г настърган кашкавал
200 г сметана
6 картофа
4 с.л. краве масло
4 с.л. галета
4 яйца
магданоз
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Обелваме картофите и ги нарязваме. Смесваме ги с нарязаните на ситно парченца шунка и половината от сметаната. Прибавяме разбитите жълтъци и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме и внимателно добавяме разбитите на гъст сняг белтъци. Прехвърляме сместа в намаслена тавичка и поръсваме с галетата и настъргания кашкавал. Слагаме отгоре парченца масло и печем в умерена фурна. Слад като извадим суфлето, покриваме с останалата сметана.
Поднасяме го топло, а за разкош и аромат можем да добавим наситнен магданоз.