Благоуханният босилек – традиционен компонент на всякакви салати, този път е в основата на пикантния сос винегрет, който се състои от оцет, зехтин и подправки. Резултатът е едно великолепно хармонично съчетание с вкуса на пилешкото, доматите и крутоните.
Продукти за 4 порции:
200 г франзела, нарязана на кубчета
400 г варено пилешко месо, нарязано на кубчета
3 с.л. бял винен оцет
4 с.л. нарязан на ситно пресен босилек
2 скилидки чесън, накълцани на ситно
6 с.л. зехтин
4-5 филенца аншоа
1 кг домати – обелени и нарязани на кубчета
1 голяма краставица – обелена и нарязана на кубчета
1 маруля
1-2 клончета босилек за украса
Смлян черен пипер
Ето и стъпките:
1. Запичаме кубетата хляб в предварително загрята до 180 градуса фурната за около 10-15 мин., за да се получат златисти крутони.
2. Приготвянето на соса, като смесваме с пасатор зехтина, оцета, босилека, филетата аншоа, чесъна и пипера.
3. Слагаме крутоните, пилешкото, доматите и краставиците в голяма купа, поливаме и внимателно заливаме със соса. Оставяме да се напои за около 5 мин.
4. Застиламе дъното на чиниите с листата маруля и изсипваме от салатата в средата върху тях. Поднасяме ги, украсени със стръкчетата босилек.
Ще се убедите, че свежите листа маруля и хрупкавите златисти крутони, съчетани с доматите, краставицата и крехкото пилешко месо, сътворяват едно прелестно ястие, което може да замести и най-изтънчените обяд или вечеря.