Печени франзелени гнезда с бяла риба

Продукти:
500 г филе от бяла риба
200 г кромид
Зелени подправки по избор
150 г кашкавал
Сол и пипер на вкус
400 г франзела
500 мл прясно мляко
1/5 пакетче майонеза
2 с.л. зехтин

Приготвяне:
Нарежете рибата, кромида и зелените подправки на ситно. Овкусете ги със сол и пипер и разбъркайте. Настържете кашкавала. Нарежете франзелите на парчета по 2 см и ги топнете в мляко. Намажете тавичка със зехтина и наредете парченцата франзела. Притиснете с ръка омекналата им среда, за да се образува гнездо и сипете в него рибата с лука. Намажете отгоре с майонеза и запечете за 40-45 минути във фурна на 180 градуса. Поръсете с кашкавала и върнете във фурната за още 5-6 минути.

Снимка: iamafoodblog.com

Рибена супа със сом

Продукти:
300-400 г филе от сом
1 морков
1 глава кромид
1 средно голяма глава целина
2 големи картофа

1 шепа фиде
½ връзка девесил
1 лимон

Приготвяне:
Сложете филето от сом във фолио, завито като бонбон, и го запечете в тиган около 7-8 минути от всяка страна. Сипете в тенджера около 500 мл вода и сложете на котлона да заври. Настържете моркова и кромида, а целината и картофите нарежете на кубчета. Щом водата кипне, пуснете в нея зеленчуците и ги варете до омекване. Развийте фолиото и надробете филето на малки парченца. Добавете го към зеленчуковия бульон. Варете около 10 минути и натрошете в супата фидето. Подправете я с наситнения девесил. Свалете супата от котлона и я овкусете със сока от изцедения лимон.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos