Тиквени гофрети с джинджифил и канела
Продукти:
120 г пълнозърнесто брашно
1 ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сода бакпулвер
¼ ч.л. сол
½ ч.л.джинджифил
1 ч.л. канела
½ ч.л. индийско орехче
¼ ч.л. смлян карамфил
2 яйца
220 г тиквено пюре
245 г кисело мляко
65 г кафява захар
3 с.л. олио
Приготвяне:
Брашното, бакпулверът, содата, солта, канелата, джинджифилът, индийското орехче и карамфилът се смесват. В отделна купа се разбиват яйцата, тиквеното пюре, киселото мляко, захарта и олиото. Мократа смес внимателно се изсипва в брашнената. Разбърква се внимателно, докато бучките напълно се разтворят. Предварително загрятата форма за гофрети се напръсква леко с олио и се пече. Сервирайте с мед или с домашно сладко.
Салата с карфиол с тиква
Продукти:
600 г тиква цигулка на резени
2 ч.л. зехтин
2 ч.л. мед + 1 с.л. допълнително
2 ч.л. сусам
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. зехтин
2 ч.л. пълнозърнеста горчица
150 г карфиол, нарязан на малки розички
75 г орехи
Приготвяне:
Тиквата се поръсва със зехтин и мед. Овкусява се със сол и черен пипер и внимателно се разбърква. Поставя се в застлана с хартия тава. Пече се в предварително загрята на 220 градуса фурна около 25 минути, като се обръща веднъж по средата на печенето. След като се извади, се поръсва със сусам. Връща се във фурната и се пече още 5 минути, докато семенцата придобият лек златист загар. Оставя се настрани за 30 минути, за да изстине. За дресинга се смесват лимоновият сок, зехтинът, горчицата, допълнителното количество мед в съд с капак. Последният се затваря добре и се разклаща интензивно, за да се смесят вкусовете. Овкусява се със сол и чирен пипер. Тиквата, карфиолът, нарязан на малки розички и орехите се поставят в купа. Поръсват се с дресинга и внимателно се разбъркват преди поднасяне. По желание може да декорирате със зрънца нар.