Гофретите са на почит в Швеция от дълги години. В действителност те са толкова обичани, че отбелязват свой собствен празник на 25 март, наречен Ден на гофретите. На този ден в Швеция празнуват идването на пролетта с хрупкави гофрети, поднасяни като лека закуска или десерт със сметанов крем и сладко. С течение на времето рецептите с гофрети в скандинавската държава стават все повече и повече, предлагащи разнообразие от сладки и солени изкушения.
Щастливи грешки, вкусни резултати
Можем да бъдем благодарни на малките недоразумения за някои от най-великите удоволствия. Такъв е случаят и с Деня на гофретите. Преди време някой е объркал Vårfrudagen (шведската дума за Благовещение) с Våffeldagen (ден на гофретата) и така се родил най-вкусният ден през годината. А кой не обича вкусни гофрети?
У нас скандинавската традиция се пренася от ИКЕА – в магазина за шведска храна на мебелната верига, могат да се открият типичните гофрети, а също и различни видове сладко, подходящо за тях. В чест на празника ИКЕА предлага няколко лесни рецепти, които ще ви направят съпричастни към обичаите на северния народ.
#ГРАДИНАРСКИ ГОФРЕТИ
ПОРЦИИ: 4
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ: 20 МИН
СЪСТАВКИ:
1 пакет гофрети VÅFFLOR 300 г извара
1 морков
1 стрък праз, само бялата част
1 опаковка кресон
50 г сушени червени боровинки
ПРИГОТВЯНЕ:
Пригответе гофретите, следвайки инструкциите на опаковката.
Почистете и настържете моркова. Ситно нарежете лука. Накълцайте кресона и го смесете в купа с моркова и лука.
Добавете сушените боровинки.
Поставете малко извара в средата на всяка гофрета Покрийте със зеленчуковата смес.
#ГОФРЕТИ С РИБА
ПОРЦИИ: 4
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ: 20 МИН
СЪСТАВКИ:
1 пакет гофрети VÅFFLOR
2 супени лъжици SENAP GROV пълнозърнеста горчица
200 мл сметана
2 стръка копър
200 г маринована сьомга LAX GRAVAD
ПРИГОТВЯНЕ:
Пригответе гофретите, следвайки инструкциите. на опаковката
Смесете горчицата и сметаната.
Поставете едно парче сьомга в средата на всяка гофрета. Добавете малко от сместа и гарнирайте със стръкчета копър.