Нищо не изглежда и не ухае по-вълшебно от захарта, която се е превърнала в карамел. Но това не е магия; а химичен процес, който започва с хидролиза. И въпреки това топлата, златна течност е толкова вкусна, че можем да я помислим за храна от приказките. 

Карамелен сос с уиски

Снимка: iStock



2 ч. чаши захар
1 ч. чаша сметана
2 супени лъжици студено масло, нарязано на четвъртинки
1 супена лъжица уиски
1 чаена лъжичка морска сол
1 ванилова шушулка

1. Смесете захарта и ½ чаша вода в тенджера от неръждаема стомана и разбъркайте. С помощта на сладкарски четка, потопена във вода, намокрете дъното и страните на тиган съвсем леко. Сипете захарта и водата и оставете да да се вари на умерен огън, докато захарта се разтвори напълно. 

2. Отхлупете и увеличете температурата на котлона. Гответе, без да се разбърквате, в продължение на 8 минути. Само леко разклащайте тиган, докато сместа започне да добива златист цвят. Когато сместа стане с дълбок кехлибарен цвят, намалете котлона.

3. Свалете тигана от огъня и сипете сметана. Разбъркайте. 

4. Добавете уискито, солта и остърганата вътрешност на ваниловата шушулка. След като леко се изстуди, извадете ванилията и сипете карамела в топлоустойчив стъклен буркан. Охладете и приберете в хладилник.

5. Преди да го използвате трябва леко да го втечните. С този сос може да овкусите сладолед, крем, палачинки, бухти и др.