Картофените ньоки са много вкусно и интересно предложение както за обяд, така и за вечеря. Най-хубавото е, че може да ги приготвите и да ги замразите. А когато ви се доядат, просто да извадите от фризера и да ги сварите. 

Продукти:

2 ч. ч. пълнозърнесто брашно
4 картофа
2 с. л. сол
стрък розмарин
5 с. л. масло
200 мл сметана
2 яйца
2 жълтъка

Приготвяне:

Картофите се сваряват със солта, нарязват се на едро и се смилат или се минават през сито, за да са още по-фини. Заливат се с 200 мл сметана и се разбърква. Добавят се яйцата и жълтъците. Всичко това се смесва добре до получаването на пухкаво пюре. По желание може да се подправи с индийско орехче.

Сипете на плота 2 ч. ч. брашно. Оформете кладенче. В него сипете картофената смес. Замесете тесто с шпатула, като последователно събирате тестото и го режете с острата страна на шпатулата.

Оставете тестото да почине за няколко минути, завито с кърпа. Оформете фитили с дебелина около 1,5 сантиметър. Нарежете ги на парчета с дължина 2 см. Набрашнете ги обилно, за да не лепнат. За да са еднакви парчетата, изрязвайте крайчетата, които са по-тънки.

Снимка: iStock

Всяко парче прокарайте по дължина през роговете на вилицата, така че по тестото да се оформят линии от прибора. Сложете ги да се сварят за 5-7 минути във вряща, подсолена вода.

Снимка: iStock

Разтопете масло с клонка розмарин за овкусяване. Запържете ньоките за няколко секунди.

Снимка: iStock