Запознайте се с няколко плодови изкушения, които несправедливо са наречени с прозаичното име "супи”. В различните европейски страни тези нежни десертни гозби си приличат по начина на приготвяне, а се различават по плодовете, които са в основата на всяка една от тях. Вероятно в първия момент ще ги възприемете като компоти, но всъщност това не е така, тъй като технологията за направата им е съвсем различна. Когато си ги измайсторите, сами ще се убедите, че могат да бъдат наречени само и единствено вълшебства. Всички рецепти са за 4 порции:
>>
Немска с малини
Продукти:
500 г малини (пресни или замразени)
100 г захар
40 г нишесте
щипка сол
500 мл бяло вино
500 мл вода
бишкоти
Приготвяне:
Измитите малини се поръсват с половината от захарта и ги слагат в хладилника. Нишестето се разбива с водата, щипка сол и останалата захар и се сварете за няколко минути. Сваля се от огъня и се добавя виното. След като поизстине леко, се залива с малините. Поднася се с бишкотите.
Датска супа с ябълки
Продукти:
700 г ябълки
1 лимон
200 г ябълков сок
канела
захар
Приготвяне:
Ябълките се нарязват на ситно и се заливат в съда, в който ще готвим с вода, докато се покрият. Задушават се на тих огън. Пасират се и накрая се прибавят захарта, канелата и лимоновия сок. Сервира се още топла.
Австрийска с ягоди
Продукти:
500 г ягоди (пресни, сушени или замразени)
300 мл бяло вино
250 г захар
½ лимон
Приготвяне:
Избират се част ягодите – по-твърдите, и се слагат в хладилника. Останалите се пасират, разбъркват се със захарта и лимоновия сок. Получената смес се изстудява добре. Сервира се, разпределена в десертни чаши и украсена с целите ягоди.
Норвежка със сливи
Продукти:
200 г сушени сини сливи без костилките (или пресни)
50 г овесени ядки
1 л вода
ок. 250 мл портокалов сок
захар на вкус
Приготвяне:
Сливите се нарязват и сваряват заедно с ядките във водата, докато поомекнат. Прибавят се сока и захарта. След като сместа изстине, порциите се поднасят с украса от бисквити.