Цветята отдавна не са само за букети и саксии. Сложете ги в чинията си и ги изяжте.
Салата с цветя
През пролетта, когато консумираме много зеленолистни зеленчуци, е много лесно да декорираме салатите с тях с ядливи цветя. За целта може да използвате цветове от тиквички или латинки. Ярките им цветове контрастират красиво със зеленото на зеленчуците.
Шоколадова торта с рози
Шоколад и рози е чудесна комбинация. Нежните листенца на цвета на кралицата на цветята могат да се изсушат или леко да се захаросат. Така стават красива и ефектна украса за всякакви сладкиши.
Към пролетната салата с гриловани аспержи може да добавите... тагетис. Да, това растение не е само за украса на градината или за да пази доматите от вредители. Оранжевите цветове са и сочна добавка към салата с аспержи, броколи и морски дарове. Добавете и малко ментово песто и хапвайте с удоволствие.
Сирене с цветя
Свежото овче сирене, декорирано с цветя, е новото по-красиво аз на млечния продукт. Може да поставите цветята още докато оформяте топката сирене. Така притиснати цветята не само правят сиренето по-красиво и ароматно, но дори когато махнете стръкчето, топката сирене ще е с релефни отпечатъци. Може да използвате невен, роза и др. Перфектно ще е, ако ги сервирате с крекери.
Торта с люляк
Цветчетата на люляка могат да се използват захаросани, намазани с белтък и оваляни в пудра захар, изсушени или от тях да се направи сироп.
Традиционните сандвичи с краставица могат да станат истинско произведение на изкуството, като към филийката със зеленчук добавите орхидеи, теменужки или листенца на орхидея.