Може да сте вечеряли в най-добрите ресторанти по света, но със сигурност все още не сте попаднали на такъв, който да превъзхожда кухнята на мама. Тази истина признават дори и популярните личности от далечна екзотична Индия, имайки предвид, че страната им се слави с едни от най-изкусителните и разнообразни блюда по света.
Запознайте се с любимите мамини рецепти на 7 известни лица от страната на подправките:
1. Любимата рецепта на Кайлаш Кер, индийски поп рок певец
Sarson ка Saag
... или Синапени листа с подправки
Продукти:
1 връзка синапени листа
1 връзка спанак
1 глава лук, настъргана
½ ч.л. настърган джинджифил
1 скилидка накълцан чесън
3 зелени люти чушки, ситно нарязани
1 с.л. настърган кашкавал
½ с.л. лимонов сок
сол на вкус
1 ч.ч. вода
2 с.л. топено масло - гхи
1 с.л. олио
½ ч.л. гарам масала
1 с.л. царевично брашно
Нарежете спанака и синапените листа, измийте ги и отцедете. Загрейте олиото в тенджера и добавете изцедените зеленчуци, зелените люти чушки и разбъркайте. Добавете джинджифила и чесъна, солта и водата. Задушете, докато листата омекнат. След като се охлади, пасирайте на пюре.
Загрейте маслото гхи в тиган и запържете в него лука до златистокафяво. Добавете синапено-спаначената паста, гарам масалата, царевичното брашно, лимоновия сок и разбъркайте добре. Гответе, докато сместа се сгъсти. Гарнирайте със сирене и поднесете заедно с традиционни царевични питки.
3 индийски подправки за здраве >>
2. Любимата рецепта на Мики Мета, гуро по холистична медицина
Parsi Ravo
... или Грис халва
Продукти:
1 чаша грис
1 с.л. топено масло гхи
¾ ч.ч. захар
1 ½ чаша мляко
За гарниране: ½ ч.л. ванилова есенция, 1 с.л. настъргани бадеми и 1 с.л. натрошен шамфъстък
Запържете в маслото гриса за около 15 минути на много слаб огън. Постоянно бъркайте, за да не изгори. Добавете към гриса свареното мляко и захарта и продължете да бъркате, докато се сгъсти. Свалете от огъня и добавете ванилията, бадемите и шамфъстъка. Поднасете топло.