Може да сте вечеряли в най-добрите ресторанти по света, но със сигурност все още не сте попаднали на такъв, който да превъзхожда кухнята на мама. Тази истина признават дори и популярните личности от далечна екзотична Индия, имайки предвид, че страната им се слави с едни от най-изкусителните и разнообразни блюда по света.

Запознайте се с любимите мамини рецепти на 7 известни лица от страната на подправките:

1. Любимата рецепта на Кайлаш Кер, индийски поп рок певец

Sarson ка Saag
... или Синапени листа с подправки

Продукти:
1 връзка синапени листа
1 връзка спанак
1 глава лук, настъргана
½ ч.л. настърган джинджифил
1 скилидка накълцан чесън
3 зелени люти чушки, ситно нарязани
1 с.л. настърган кашкавал
½ с.л. лимонов сок
сол на вкус
1 ч.ч. вода
2 с.л. топено масло - гхи
1 с.л. олио
½ ч.л. гарам масала
1 с.л. царевично брашно

Нарежете спанака и синапените листа, измийте ги и отцедете. Загрейте олиото в тенджера и добавете изцедените зеленчуци, зелените люти чушки и разбъркайте. Добавете джинджифила и чесъна, солта и водата. Задушете, докато листата омекнат. След като се охлади, пасирайте на пюре.

Загрейте маслото гхи в тиган и запържете в него лука до златистокафяво. Добавете синапено-спаначената паста, гарам масалата, царевичното брашно, лимоновия сок и разбъркайте добре. Гответе, докато сместа се сгъсти. Гарнирайте със сирене и поднесете заедно с традиционни царевични питки.

Sarson ка Saag ... или Синапени листа с подправки, Снимка: en.wikipedia.org

 

3 индийски подправки за здраве >> 

2. Любимата рецепта на Мики Мета, гуро по холистична медицина

Parsi Ravo
... или Грис халва

Продукти:
1 чаша грис
1 с.л. топено масло гхи
¾ ч.ч. захар
1 ½ чаша мляко
За гарниране: ½ ч.л. ванилова есенция, 1 с.л. настъргани бадеми и 1 с.л. натрошен шамфъстък

Запържете в маслото гриса за около 15 минути на много слаб огън. Постоянно бъркайте, за да не изгори. Добавете към гриса свареното мляко и захарта и продължете да бъркате, докато се сгъсти. Свалете от огъня и добавете ванилията, бадемите и шамфъстъка. Поднасете топло.

Parsi Ravo ... или Грис халва, Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos