Бадемови мини сладки

Продукти:
150 г брашно
50 г краве масло
100 г пудра захар
1 пакетче бакпулвер
2 жълтъка
100 г солени бадемови ядки
лимонова кора

Приготвяне:
Маслото се разбива на пяна. С пресятото брашно се правят трохи. Слагат се бакпулверът, захарта (без 2 лъжици), жълтъците и лимоновата кора. Леко се замесва тесто. Точи се кора, дебела 0,5 см, от която се изрязват кръгли сладки. От разбитите белтъци, към които се прибавят 2 лъжици пудра захар и смлените бадемови ядки, с къдрав шприц отгоре се прави венче. Сладките се пекат в умерена фурна. След това се гарнират в средата на венчето със сладко от вишни или череши. Резултатът е: красиви сладки с превъзходен вкус!

 

Бадемови бисквити с белтъци

Продукти:
200 г обелени и смлени ядки
200 г пудра захар
50 г сухар
5 белтъка
лимонова кора

Приготвяне:
Към добре разбитите белтъци се прибавя захарта. Слагат се сухарът и ядките и сместа леко се разбърква. Настъргва се лимонова кора. Пече се в тава, намазана с масло и поръсена с брашно. След опичането се реже на парченца с форма и големина по желание.

Крем с бадемово мляко

Продукти:
500 мл  прясно мляко
150 г захар
50 г бадемови ядки
60 г пшенично нишесте

Приготвяне:
Отделя се малко мляко, а останалото кипва с обелените и счукани бадемови ядки. Брашното се разтваря в студеното млякои получената кашица се сипва в кипящото мляко. Слага се захарта и се бърка, докато кипне. Кремът се разпределя в десертни чашки и, след като изстине, се залива по желание с разтопен шоколад.

Кейк с бадеми

Продукти:
350 г брашно
2 яйца
75 г масло
150 г пудра захар
100 мл прясно мляко
50 г стафиди
100 г бадемови ядки
2-3 г хлебна сода
¼ бакпулвер
пудра захар за поръсване
ванилия

Приготвяне:
Маслото се разбива на пяна и се прибавят пудрата захар и един по един жълтъците, като биенето продължава. Пресятото два пъти брашно се смесва със содата и бакпулвера и се прибавя към разбитата смес, като се сипва малко от брашното, малко от млякото. В отделен съд се разбиват белтъците и се съединяват леко със сместа. Прибавят се оваляните в брашно стафиди и половината обелени и нарязани на дребно ядки и сместа се изсипва в намазнена и поръсена с брашно форма. Отгоре се нареждат останалите обелени ядки, които са разделени на две, и се пече. Лед като поизстине, опеченият кейк се изважда внимателно от формата и се поръсва с пудра захар, смесена с ванилия.

 

Бадемова торта

Продукти за блата:
10 яйца
250 г захар
300 г бадемови ядки
50 г брашно
50 г сухар
Продукти за крема:
500 г пудра захар
350 г квасена сметана
4 жълтъка
ванилия

Приготвяне на блата:
Яйцата се разбиват върху затоплен котлон. Прибавя се захарта и биенето продължава. Когато се сгъсти, сместа се сваля от огъня и след като поизстине, в нея се слагат пресятото брашно, сухарът и печените смелни бадеми, като част от тях се оставят за гарниране на тортата. Получената пухкава смес се пече в намазнена и поръсена с брашно форма за торта. Блатът се реже на две студен и се напоява леко със сироп.
Приготвяне на крема:
Сметаната се разбива на пяна и се прибавят пудрата захар и жълтъците. Кремът се ароматизира с ванилия и се маже върху блатовете. С тенекиена формичка, потопена в кипяща вода, върху тортата се правят резки. Гарнира се с останалите бадеми и с карамелизирана захар. Наоколо по желание се гарнира със сладко (смокини, кайсии, череши или ябълки). Тортата се поднася, след като престои на студено няколко часа.