Бадемови мини сладки
Продукти:
150 г брашно
50 г краве масло
100 г пудра захар
1 пакетче бакпулвер
2 жълтъка
100 г солени бадемови ядки
лимонова кора
Приготвяне:
Маслото се разбива на пяна. С пресятото брашно се правят трохи. Слагат се бакпулверът, захарта (без 2 лъжици), жълтъците и лимоновата кора. Леко се замесва тесто. Точи се кора, дебела 0,5 см, от която се изрязват кръгли сладки. От разбитите белтъци, към които се прибавят 2 лъжици пудра захар и смлените бадемови ядки, с къдрав шприц отгоре се прави венче. Сладките се пекат в умерена фурна. След това се гарнират в средата на венчето със сладко от вишни или череши. Резултатът е: красиви сладки с превъзходен вкус!
Бадемови бисквити с белтъци
Продукти:
200 г обелени и смлени ядки
200 г пудра захар
50 г сухар
5 белтъка
лимонова кора
Приготвяне:
Към добре разбитите белтъци се прибавя захарта. Слагат се сухарът и ядките и сместа леко се разбърква. Настъргва се лимонова кора. Пече се в тава, намазана с масло и поръсена с брашно. След опичането се реже на парченца с форма и големина по желание.
Крем с бадемово мляко
Продукти:
500 мл прясно мляко
150 г захар
50 г бадемови ядки
60 г пшенично нишесте
Приготвяне:
Отделя се малко мляко, а останалото кипва с обелените и счукани бадемови ядки. Брашното се разтваря в студеното млякои получената кашица се сипва в кипящото мляко. Слага се захарта и се бърка, докато кипне. Кремът се разпределя в десертни чашки и, след като изстине, се залива по желание с разтопен шоколад.
Кейк с бадеми
Продукти:
350 г брашно
2 яйца
75 г масло
150 г пудра захар
100 мл прясно мляко
50 г стафиди
100 г бадемови ядки
2-3 г хлебна сода
¼ бакпулвер
пудра захар за поръсване
ванилия
Приготвяне:
Маслото се разбива на пяна и се прибавят пудрата захар и един по един жълтъците, като биенето продължава. Пресятото два пъти брашно се смесва със содата и бакпулвера и се прибавя към разбитата смес, като се сипва малко от брашното, малко от млякото. В отделен съд се разбиват белтъците и се съединяват леко със сместа. Прибавят се оваляните в брашно стафиди и половината обелени и нарязани на дребно ядки и сместа се изсипва в намазнена и поръсена с брашно форма. Отгоре се нареждат останалите обелени ядки, които са разделени на две, и се пече. Лед като поизстине, опеченият кейк се изважда внимателно от формата и се поръсва с пудра захар, смесена с ванилия.