Ирландската кухня се отличава с питателните си и много вкусни блюда, които, в същото време, не изискват особена трудност или майсторлък. От месата най-популярно е телешкото. Не по-малко значение има и присъствието в ирландските гозби на свинското месо, рибата и морските дарове. Впечатление прави и важната роля, която ирландските гастрономи отделят на картофите. Предлагаме да се докоснете до кулинарния дух на Ирландия, като си приготвите някоя от избраните тук традиционни ястия. Всяка рецепта е за 4 порции:

Телешко със зеле

Продукти:

400 г малки червени картофи
4 скилидки чесън, обелени
2 цветчета карамфил
500 г телешко месо
1 малка глава лук, обелена и нарязана
400-500 г бейби моркови
1 малка бяла зелка, нарязана на 8 резена
сол и черен пипер

Приготвяне:

Подредете картофите и чесъна на дъното на тенджера и я сложете на котлона на тих огън. Поставете месото отгоре и поръсете със солта и черния пипер. Притиснете карамфиловите цветчета към лука и го добавете към останалите съставки. Залейте с достатъчно количество вода, колкото да покрие само месото. Захлупете и варете на слаб огън 6 до 8 часа, докато омекнат. Междувременно задушете целите морковчета заедно със зелето в отделен съд около 3 минути. След като извадите месото, нарежете го на филета. Разпределете на порции и гарнирайте със задушените моркови, зеле и картофки.

 

Овчарски пай

Продукти:

пюре от 6 средно големи картофа
½ чаша мляко
2 с.л. краве масло
2 с.л. зехтин
½ кг телешка кайма
1 голям морков, нарязан
1 стрък целина, нарязани
2 с.л. брашно
2 чаши пилешки бульон
½ чаша замразен грах
2 картофа, нарязани на кубчета

Приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса. В тенджера леко затоплете картофеното пюре и мляко, като разбърквате от време на време, докато добре се смесят двете съставки. Свалете от огъня и добавете маслото. Поставете настрана. Затрейте зехтина в голям тиган на средно висока температура. Добавете каймата и леко запържете от 5 до 7 минути. Добавете морковите, целината и задушете още 5 минути. Поръсете с брашно и разбъркайте, след което добавете пилешкия бульон. Оставете да покъкри 3 минути, докато се осгъсти и отстранете от огъня. Добавете граха и кубчетата картофи. Изсипете всичко това в тава за печене, разстелете равномерно и покрийте отгоре с пюрето. Печете около 40 минути, докато пюрето придобие златистокафяв цвят.

 

Ирландска супа с картофи

Продукти:

½ чаша краве масло
1 средно голяма глава лук, тънко нарязана
3 стръка праз, нарязани
3 големи картофа, обелени и нарязани на филийки
пилешки бульон
1 ч.л. сол
¼ ч.л. черен пипер
топинг от настърган кашкавал Чедър, шунка и пресен лук

Приготвяне:

Разтопете маслото в голям тиган на слаб огън. Запържете в него лука и праза. Покрийте и варете 20 минути. Добавете картофите, захлупете и варете още 15 минути. Добавете бульона, солта, черния пипер. След като кипне, намалете огъня и оставете да къкри около 30 минути. Свалете от котлона и оставете леко да се охлади. Сипете в блендер и разбийте до получаването на гладка кремообразна смес. Върнете в тендежерата и леко затоплете отново преди да сервирате. Поднесете с гарнитура по желание.

 

Ирландски соден хляб

Продукти:

3 ¾ чаши брашно
½ ч.ч. захар
4 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сода за хляб
½ ч. л. сол
100 г краве масло, нарязано на малки кубчета
2 чаши стафиди
2 ч.л. ким
3 големи яйца
1 чаша мътеница

Приготвяне:

Загрейте фурната до 200 градуса. Разтопете маслото. В голяма купа омесете брашното, захарта, бакпулвера, содата и солта и добавете разтопеното масло. Месете, докато се получи гладко меко тесто. Поръсете в тестото стафидите и кима. В средно голяма купа разбъркайте две яйца и ги разбийте с мътеницата. Смесете яйчената смес с тестото. Поставете тестото върху поръсена с брашно работна повърхност и оформете на хляб. Разбийте третото яйце и намажете горната част на хляба с него. Печете в предварително загрятата фурна около час. Извадете питата и оставете леко да се охлади.

 

Запознайте се още с:

4 традиционни сладкиша от Южна Америка >>

3 традиционни ястия със зърнени продукти >>