Ирландската кухня се отличава с питателните си и много вкусни блюда, които, в същото време, не изискват особена трудност или майсторлък. От месата най-популярно е телешкото. Не по-малко значение има и присъствието в ирландските гозби на свинското месо, рибата и морските дарове. Впечатление прави и важната роля, която ирландските гастрономи отделят на картофите. Предлагаме да се докоснете до кулинарния дух на Ирландия, като си приготвите някоя от избраните тук традиционни ястия. Всяка рецепта е за 4 порции:
Телешко със зеле
Продукти:
400 г малки червени картофи
4 скилидки чесън, обелени
2 цветчета карамфил
500 г телешко месо
1 малка глава лук, обелена и нарязана
400-500 г бейби моркови
1 малка бяла зелка, нарязана на 8 резена
сол и черен пипер
Приготвяне:
Подредете картофите и чесъна на дъното на тенджера и я сложете на котлона на тих огън. Поставете месото отгоре и поръсете със солта и черния пипер. Притиснете карамфиловите цветчета към лука и го добавете към останалите съставки. Залейте с достатъчно количество вода, колкото да покрие само месото. Захлупете и варете на слаб огън 6 до 8 часа, докато омекнат. Междувременно задушете целите морковчета заедно със зелето в отделен съд около 3 минути. След като извадите месото, нарежете го на филета. Разпределете на порции и гарнирайте със задушените моркови, зеле и картофки.
Овчарски пай
Продукти:
пюре от 6 средно големи картофа
½ чаша мляко
2 с.л. краве масло
2 с.л. зехтин
½ кг телешка кайма
1 голям морков, нарязан
1 стрък целина, нарязани
2 с.л. брашно
2 чаши пилешки бульон
½ чаша замразен грах
2 картофа, нарязани на кубчета
Приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. В тенджера леко затоплете картофеното пюре и мляко, като разбърквате от време на време, докато добре се смесят двете съставки. Свалете от огъня и добавете маслото. Поставете настрана. Затрейте зехтина в голям тиган на средно висока температура. Добавете каймата и леко запържете от 5 до 7 минути. Добавете морковите, целината и задушете още 5 минути. Поръсете с брашно и разбъркайте, след което добавете пилешкия бульон. Оставете да покъкри 3 минути, докато се осгъсти и отстранете от огъня. Добавете граха и кубчетата картофи. Изсипете всичко това в тава за печене, разстелете равномерно и покрийте отгоре с пюрето. Печете около 40 минути, докато пюрето придобие златистокафяв цвят.