Ирландската кухня се отличава с питателните си и много вкусни блюда, които, в същото време, не изискват особена трудност или майсторлък. От месата най-популярно е телешкото. Не по-малко значение има и присъствието в ирландските гозби на свинското месо, рибата и морските дарове. Впечатление прави и важната роля, която ирландските гастрономи отделят на картофите. Предлагаме да се докоснете до кулинарния дух на Ирландия, като си приготвите някоя от избраните тук традиционни ястия. Всяка рецепта е за 4 порции:

Телешко със зеле

Продукти:

400 г малки червени картофи
4 скилидки чесън, обелени
2 цветчета карамфил
500 г телешко месо
1 малка глава лук, обелена и нарязана
400-500 г бейби моркови
1 малка бяла зелка, нарязана на 8 резена
сол и черен пипер

Приготвяне:

Подредете картофите и чесъна на дъното на тенджера и я сложете на котлона на тих огън. Поставете месото отгоре и поръсете със солта и черния пипер. Притиснете карамфиловите цветчета към лука и го добавете към останалите съставки. Залейте с достатъчно количество вода, колкото да покрие само месото. Захлупете и варете на слаб огън 6 до 8 часа, докато омекнат. Междувременно задушете целите морковчета заедно със зелето в отделен съд около 3 минути. След като извадите месото, нарежете го на филета. Разпределете на порции и гарнирайте със задушените моркови, зеле и картофки.