Чийзкейк с банани
Смелете 2 пакета меки бисквити заедно със 125 г краве масло. Разстелете ги на равномерен пласт в тавичка. Разбийте 500 мл течна сладкарска сметана, 1 ч.ч. пудра захар, 1 банан и 3 малки пакетчета крема сирене на пухкав сняг. Добавете 1 пакетче разтворен желатин и отново разбъркайте. Получения крем изсипете върху бисквитената основа и загладете. Оставете да престои няколко часа в хладилник. Разтопете 1 млечен шоколад с малко масло. Украсете кейка с него и с резенчета банан според фантазията ви.
Пържени банани и ябълки
Разтопете 20 г краве масло в тиган и добавете 2 нарязани банана, 425 г нарязани и почистени ябълки и настърганата кора на 1 портокал. Пържете, като бъркате, около 2 минути на силен огън, докато плодовете се сгорещят и започнат да покафеняват. Добавете 2 с.л. сироп от бъз или джинджифил и сервирайте веднага с кисело мляко или сладолед.
Бананово кисело мляко с шоколадови пръчици и ядки
Сипете 4 едро натрошени маслени бисквити в купа и ги смесете с 50 г печени лешници и 2 с.л. течен мед. Смесете 2 нарязани банана и 4 почистени и нарязани сушени кайсии с 600 мл кисело мляко. Разпределете сместа в четири купи. Отгоре сипете сместа с бисквитите, лешниците и меда и сервирайте на момента.
Бананов сладкиш с лимонов крем
Пресейте в купа 120 г брашно, добавете 25 г пудра захар, 1 щипка сол и настърганата кора на 1 лимон. Размесете 60 г краве масло, нарязано на бучки, с брашното, докато се образуват трохи. Добавете 1 жълтък и месете до получаване на еластично тестото. Оформете го на топка, увийте го в прозрачно фолио и го оставете на студено най-малко 30 минути.
Загрейте предварително фурната на 200 градуса. Намажете формата с масло. Разточете тестото на тънко върху поръсена с брашно работна повърхност и разстелете във формата. Набодете блата многократно с вилица, след което го покрийте с хартия за печене и върху нея разпръснете шепа сухи грахови зърна. Печете 10 минути. Намалете температурата на фурната на 180 градуса. Разстелете 4 с.л. конфитюр върху блата. Обелете 3 твърди банана, нарежете ги на кръгчета и ги наредете върху блата. Смесете 4 с.л. лимонов пудинг с 1 с.л. лимоново желе и разбъркайте с 100 г обезмаслена извара и 2 яйца. Всичко изсипете върху бананите. Печете 30-35 минути. Оставете да се охлади във формата върху решетка за сладкиши. След това внимателно извадете, поставете на поднос и украсете според фантазията си.