Картофена крем супа със сирене
Продукти за 4 порции:
500 г картофи
250 г сирене
сол на вкус
1-2 щипки чубрица
джоджен
1 бучка масло
Обелете картофите и ги нарежете на малки кубчета, сипете гореща вода и ги сварете. Добавете сиренето и подправките. В готовата супа добавете маслото и като изстине, я пасирайте. По желание може да добавите крутони.
Крем супа от червено цвекло и картофи
Продукти за 4 порции:
450 г червено цвекло
300 г картофи
1 връзка лук
25 г масло
900 мл зеленчуков бульон
1 с.л. суха мащерка
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. винен оцет
заквасена сметана
корен джинджифил
Нарежете кромида на дребно, картофите – на кубчета, а цвеклото – на тънки жулиени. Загрейте маслото и запържете лука за 4-5 минути. Добавете горещия бульон, зеленчуците и мащерката. Подправете със сол и черен пипер. Оставете да се вари около 20 минути или докато омекнат зеленчуците. Отделете част от бульона и пасирайте супата, като добавяте по малко от отделената течност до достигане на желаната гъстота. Прибавете оцета и сервирайте супата гореща, гарнирана със сметана, предварително подправена с настърган джинджифил на вкус.
Зеленчукова крем супа
Продукти за 4 порции:
½ глава карфиол
4 моркова
10-12 картофа
1 връзка лук
1 ½ л вода
1-2 ч.л. сол
50 мл олио
1 домат
по 4-5 стръка магданоз и копър
Накъсайте карфиола на розички. Остържете морковите, измийте ги и ги нарежете на едро. Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на четвъртини, а кромида – на едро. Сложете всички зеленчуци в дълбока тенджера и ги залейте с водата. Добавете солта и олиото. Поставете тенджерата на включен котлон и я похлупете. Добавете обеления и настърган домат 10-15 минути, след като супата заври и разбъркайте. Варете супата 1 час. След като се охлади, я пасирайте и я поръсете с нарязания на ситно копър и магданоз. При поднасяне може да добавите крутони.
Крем супа с пилешко филе и лимон
Продукти за 4 порции:
1 връзка лук
2 моркова
2 с.л. олио
300 г бяло пилешко месо, сварено
1 малка зелена чушка
2 картофа
1 лимон
3 с.л. фиде
сол и черен пипер на вкус
½ кофичка кисело мляко
1 жълтък
Нарежете на ситно лука и морковите и ги запържете в сгорещеното олио. Добавете нарязаното на кубчета филе. Налейте вода и след като заври, добавете чушката, картофите и нарязаната на лентички кора от лимона. Пуснете в супата фидето, овкусете и застройте с киселото мляко и жълтъка. На финала капнете 1 с.л. от лимона.