Десерт с ябълки и бисквити
Продукти:
150 г маслени бисквити
4 ябълки
100 г орехови ядки
100 г микс от сушени плодове
125 г масло
1 ч.л. ром
1 ч.л. канела
60 г пудра захар
200 г заквасена сметана
Приготвяне:
Разтопете маслото и прибавете рома. Прибавете едро натрошените ядки и бисквити, нарязаните на ситно сушени плодове и разбъркайте. Обелете и настържете ябълките на едро и ги оставете да се отцедят. Изстискайте ги с ръце добавете канелата и захарта. Прибавете към бисквитената смес заедно със сметаната. Изсипете в тавичка и оставете в хладилник за няколко часа. Декорирайте както фантазията ви подскаже.
Ябълков сладкиш с кисело мляко >>
Бисквитен десерт с ананас
Продукти за 6-8 порции:
250 г твърди маслени бисквити
500 г сирене рикота
1 пакетче ванилова захар
5 с.л. пудра захар
400 мл сметана
1 консерва ананас
2 лайма
2 с.л. кафява захар
Приготвяне:
Натрошете бисквитите на едри парчета. Смесете рикотата, ванилията и пудрата захар. Сметаната разбийте на твърд сняг. Постепенно я добавете към рикотения сладък крем. Десертен съд изсипете сместа, като редувате с натрошените бисквити. Завършете с крема. Сложете десерта в хладилник за около 3 часа. Междувременно нарежете шайбите или парченцата на ананаса на ситни кубчета. Настържете кората на двата лайма и изцедете сока им. Направете плодова салата, като смесите ананаса, кафявата захар, лимоновия сок и кора. Малко преди да сервирате десерта, украсете със салатата.
Сладкиш с ананас и конфитюр >>
Десерт с малини и корнфлейкс
Продукти за 4 порции:
500 г малини (замразени)
1 лимон
500 г извара
4-5 с.л. пудра захар
1 пакетче ванилова захар
200 мл заквасена сметана
10 с.л. корнфлейкс
3-4 с.л. кафява захар
Приготвяне:
Настържете кората на лимона и изцедете сока. Смесете изварата с лимоновия сок, настърганата кора, захарта и ванилията. Прибавете разбитата на сняг сметана. Половината от сместа сипете в плосък съд. Разпределете замразените и отцедени малини. Поръсете с корнфлейкс и изсипете останалата смес. Поръсете с кафявата захар и оставете на студено 30 минути.
Мек шоколадов крем с портокал
Продукти за 4 порции:
150 г шоколад
425 г консерва нискомаслен яйчен крем
настъргана кора на 1 портокал
125 мл пълномаслена сметана
2 с.л портокалов сок
ситно нарязани резенчета от 1 портокал за украса
Приготвяне:
Сложете 4 формички или стъклени купички във фризера да се охладят. Натрошете шоколада на малки парчета и го сложете в топлоустойчива купа върху тенджера със слабо вряща вода. Бъркайте около 3 минути, докато шоколадът се разтопи. Свалете купата от тенджерата и бъркайте, докато стане гладък. Добавете около 1/3 от яйчния крем към шоколада и разбъркайте леко. Сипете и останалия яйчен крем, добавете настърганата портокалова кора и портокаловия сок и разбъркайте, за да се смеси с шоколада. Оставете сместа да се охлади, за да се сгъсти. Сипете сметаната в купа и разбийте, докато започне да се сгъстява. Прибавете я към шоколадовата смес. Разпределете в охладените десертни купички и сервирайте.