Традицията си е традиция, но кой е казал, че на Никулден са забранени експериментите? Ето едно превъзходно рибено меню – малко по-така, с което ще си оближете пръстите и което ще придаде на празничната ви трапеза не по-малък чар и обаяние.

Да започнем с предястието...

Палачинкови рулца с пушена сьомга

Продукти за 6 порции:
200 г тънки парченца пушена сьомга
За палачинките:
4 с.л. брашно
½ ч.ч. прясно мляко
2 яйца
1 с.л. краве масло
За плънката:
200 г топено сирене
бялата част на 2 стръка пресен чесън
по 2 с.л. ситно нарязани магданоз и копър
1 с.л. настъргана кора от 1 лимон
1 с.л. лимонов сок
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Смесете млякото с брашното и добавете разбитите яйца. Разтопете маслото, охладете и го добавете в сместа. От полученото тесто изпечете 2 големи тънки палачинки и оставете да изстинат. Намачкайте сиренето с вилица, смесете с чесъна, магданоза и копъра, добавете кората и сока на лимона, подправете със сол и черен пипер. Върху палачинките на равен слой намажете от плънката, отгоре сложете равномерно парчета сьомга, като оставите сиренето в единия край без сьомга върху него. Завийте палачинките на рула, така че свободният край плътно да обхване и залепи рулото. Вийте ги в хартия, плътно завивайки краищата, сложете в хладилника за 2 часа и после разрежете на хапки с дебелина около 2 см.

Снимка: sbs.com.au

Ред е на салатката >>

 

Салата с риба тон, царевица и червени боровинки

Сложете в голяма купа нарязана на колелца прясна краставица, прибавете риба тон от 1 консерва и царевица от 1 консерва. Разбъркайте с малко зехтин, лимон, сол и 1-2 скилидки чесън. Декорирайте с копър, парченца сирене и сушени червени боровинки.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

 И грандиозния финал >>

 

Панирано филе от акула с царевичен грис

Продукти:
около 1 кг филета от акула
4 яйца
брашно
царевичен грис
За марината:
сокът на 1 лимон
1 ч.л. настъргана лимонова кора
2 с.л. зехтин
2-3 с.л. сметана
1 ч.л.сол
смлян черен пипер
2-3 скилидки чесън
½ ч.л. магданоз
½ ч.л. риган
½ ч.л. мащерка

Приготвяне:
Оформете продълговати филенца. Съставките за марината смесете, като ги разбъркате до получаване на гладка маса. Акулските филенца оваляйте в маринатата, похлупете ги и поставете за около 1 час на хладно. Маринованите рибни филенца оваляйте последователно в брашно, разбито яйце и грис. Всяко филе акула потапяйте отново в яйце и след това в грис. Пускайте ги да се пържат от двете страни в сгорещено олио и отцеждайте върху решетка.

Перфектен пикантен завършек на това кулинарно приключение ще придаде стичащият се върху филенцата млечно-чеснов сос.

Снимка: fishfanatics.co.uk