Шницел по виенски
Продукти за 4 порции:
1 кг картофи
1 глава кромид лук
3 с.л. олио
7-8 с.л. ябълков оцет
1 ч.л. инстантен зеленчуков бульон
сол, черен пипер на вкус
1 щипка захар
1 лимон
4 филета от сардела
1 с.л. каперси
4 телешки филета (ок. 120 г всяко)
2 яйца
6 с.л. брашно
200 г галета
100 г краве масло
1 връзка зелен лук
Приготвяне:
Сварените картофи обелете и нарежете на кръгчета. Глазирайте ситно нарязания лук в 1 с.л. олио. Прибавете ¼ л вода, оцета и зеленчуковия бульон. Варете на тих огън ок. 2 минути. Подправете със сол, черен пипер и захар. Прибавете 2 с.л. олио. С топлия дресинг залейте картофите и оставете салатата да се овкуси най-малко 6 часа. Нарежете лимона на шайби. Върху тя наредете рибните филета и добавете каперси. Разрежете напряко телешките и ги начукайте внимателно. Поръсете ги със сол и черен пипер. Валяйте ги първо в брашно, а след това в разбитите яйца и накрая – в галетата. Притиснете леко с ръце. Изпържете ги в сгорещеното масло. Нарязания на пръстенчета зелен лук прибавете към картофената салата и разбъркайте. Сервирайте я като гарнитура към шницелите. Гарнирайте с лимоновите резенчета.
Шницели по италиански
Продукти за 4 порции:
4 тънки телешки филета
сол
черен пипер
5 стръка босилек
4 резена шунка
800 г тиквички
2 скилидки чесън
3 с.л. олио
100 мл прясно изцеден лимонов сок
100 г краве масло
Приготвяне:
Овкусете месото със сол и черен пипер. Разполовете шунката и завийте в две парчета по едно телешко филе. Втъкнете малко босилек и фиксирайте с клечка за зъби. Нарежете тиквичките на кубчета и ги изпържете за 7-8 минути в 2 с.л. олио. Малко преди да ги отстраните, прибавете ситно нарязания чесън. Подправете със сол и черен пипер. Изпържете шницелите от всички страни в 1 с.л. олио. Извадете от тигана, угасете мазнината с лимоновия сок, разбъркайте и дръпнете от огъня. Добавете маслото на малки кубчета, подправете със сол, черен пипер и захар и разбъркайте до получаването на гладък сос. С него сервирайте шницелите и придружете с тиквичките.Гарнирайте със стръкчета босилек.