С идването на есента се радваме не само на променящата се природа, но и на сезонните плодове и зеленчуци. Днес ще обърнем специално внимание на ябълката – сочна, сладка и подходяща за направата на всякакви сладкиши. Рецептите на три от тях ще намерите поместени по-долу. Да ви е сладко!
Ябълкови мъфини с канела
Необходими продукти:
1ч.ч нарязани на дребно ябълки
1ч.ч брашно
2 яйца
100гр захар
4с.л олио
шепа смлени орехи
½ ч.л канела
1 бакпулвер
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и бакпулвера, за да сте сигурни, че сместта за мъфините ви ще стане гладка и пухкава.
В купа разбийте яйцата и захарта с помощта на миксер, като към тях добавите бавно брашняната смес. Към полученото тесто добавете постепененно ябълките и орехите като разбърквате с лъжица или тел за бъркане.
При разпределението на сместа във формичките за мъфини се оверете, че оставяте пръст разстояние преди ръба на формата, защото тестото ще се надуе. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до добиване на златист цвят.
Пълнени печени ябълки
Необходими продукти:
6 ябълки
100гр ядки по избор
100 гр стафиди или други сушени плодове
мед
канела
Начин на приготвяне:
Почистете ябълките от семките като внимавате да запазите цялостта им.
С помощта на кухненски робот нарежете ядките и плодовете до желаната големина. Към получената смес добавете меда и канелата.
Всичко това изсипете в ябълките. Печете в предварително загрята умерена фурна за около 40 минути. Внимавайте ябълките да останат сочни.