Бутер лодки с шунка и броколи

Продукти за 4 порции:

270 г дълбоко замразено бутер тесто
400 г броколи
1 глава лук
4 резена шунка
200 г сметана
сол
черен пипер
75 г настърган кашкавал
2 ч.л. песто

Приготвяне:

Извадете тестото от фризера и го оставете на стайна температура за кратко. Накъсайте броколите на малки розички, нарежете лука на ивички, а шунката – на зарчета. Разгънете тестото и с нож направете 4 напречни ивици. Средата на всяка от тях разтеглете малко на ширина. Намажете със сметаната, като оставите една ненамазнена ивица в края. Разпределете броколите и подправете със сол и пипер. Отгоре наредете шунката и лука. Поръсете с настърган кашкавал. Печете около 20 минути. След като извадите "лодките" от фурната, разпределете на всяка по ½  ч.л. песто.

Снимка: wonderlandcookings.blogspot.com

 

Мини щрудели с плънка от зеленчуци и кайма

Продукти:

4 листа (по около 80 г) бутер тесто
1 глава лук
1 скилидка чесън
½ люта чушка
½ жълта чушка
250 г китайско зеле
200 г кайма
1-2 с.л. олио
сол
черен пипер
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко
½ връзка зелен лук

Приготвяне:

Двата вида лук нарежете на ситно заедно с лютата чушка. Жълтата чушка оформете на кубчета, а зелето – на ивици. Запържете каймата в загорещеното олио, добавете нарязаните зеленчуци и гответе още 10 минути. Подправете и оставете сместа да изстине. От размразеното на стайна температура тесто оформете квадрати със страна 20 см. Разпределете плънката, завийте и завъртете краищата като опаковка на бонбон. Намажете със смес от жълтък и мляко, печете 20-25 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Снимка: recalls.gov.au

 

Пилешко в хрупкава коричка с картофени розички

Продукти за 4 порции:

800 г картофи
4 жълтъка
7-8 с.л. прясно мляко
индийско орехче
3 листа (по около 80 г) бутер тесто
1 кг зеле
4 пилешки филета
1 с.л. олио
2 с.л. сусам
1 глава лук
1 с.л. краве масло
200 м л зеленчуков бульон
100 мл сухо червено вино
1 с.л. нишесте
сол
черен пипер
щипка захар

Приготвяне:

Нарежете наполовина картофите и варете в подсолена вода около 20 минути. Отцедете и ги намачкайте добре. Добавете към тях 3 жълтъка и 5 с.л. мляко, подправете със сол и индийско орехче. Сложете сместа в пош с широк накрайник и шприцовайте "розички" върху покрита с хартия за печене тавичка. Разбъркайте 1 жълтък с 2 с.л. мляко и намажете картофените розички. Оставете ги на студено. Размразете тестото на стайна температура. Отделете 4 листа от зелето, нарежете ги на широки ивици и ги бланширайте около 2 минути в подсолена вряща вода. Месото овкусете със сол и черен пипер. Запечатайте го от всички страни за 5 минути в сгорещена мазнина. Разточете тестото във форма на правоъгълник. Завийте в него месото, намажете с останалия жълтък и поръсете със сусам.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 25-30 минути. Задушете нарязания на ивици лук до прозрачност и подправете със сол. Добавете бульона. Задушавайте под капак 8 минути. Извадете готовото месо и го завийте във фолио. На негово място сложете във фурната картофените розички и печете 10-15 минути. Кипнете червеното вино, 100 мл вода и и мазнината от месото при печенето, добавете нишестето, разтворено в 3 с.л. вода. Добавете към соса и го сгъстете. Подправете със сол, черен пипер и захар. Разпределете нарязаното месо с картофените розички и соса на порции. Гарнирайте със зелена салата.

Снимка: restauracjaportowa.pl

 

Още кулинарни съблазни, скрити в бутер тесто:

Банани в бутер тесто и топен шоколад >>

Сьомга с тиквички в бутер тесто >>

Пеленаче в бутер тесто >>

Бутер банички със смокини >>

Бутер баница с агнешко и розмарин >>