Казват, че Коледа идва е, когато мандарините станат по-евтини от стрък магданоз. Проверяваме колко струват вкусните цитруови плодове няколко дни преди празника. 

Преди много години Влади Ампов-Графа изпя една от най-известните песни за мандарините. "Мандарините у нас идват само с Дядо Мраз" е рефрен, който и досега мнозина си припяват зимата. Днес мандарини можем да си купим не само по Коледа, но на каква цена?

ЦЕНИТЕ

3,59 лв. е една от най-високите цени, на които се предлагат гръцки мандарини на българския пазар. 

1,99 лв. е цената (без промоция или намаления), на която мандарините също могат да бъдат закупени в една от големите вериги до Коледа.

До Бъдни вечер пък други големите хранителни магазини предлагат вкусните цитрусови плодове на промоционална цена. Така за килограм мандарини/клементини ще платите 1,69 лв.  

Могат обаче да бъдат намерени и по-ниски -  
1,39 лв. за плодове клас 1, които се белят лесно. 

Снимка: Istock.com

КАКВО МОЖЕМ ДА ПРАВИМ С МАНДАРИНИТЕ, ОСВЕН ДА ГИ ЯДЕМ?

3 лесни ефектни предложения

1. Сладко от мандарини

Това сладко е с чудесен, мек вкус и много аромат. Пригответе си големи буркани, за да може да поставите мандарините цели в тях. Освен че е вкусно, е и чудесен подарък за Коледа и Нова година.

2. Почистете микровълновата с мандарини

Загорели мазнини, засъхнали парченца месо, петна от сосове, месо и зеленчуци - това са най-честите замърсявания по стените на микровълновата фурна. В магазинната мрежа има множество препарати, с които можем да почистим, но искаме ли да използваме химия там, където поставяме храната си? Има ли по-лесен начин? Със сигурност. За целта се използват цитрусови плодове. Лимони, мандарини, портокали, грейпфрут - всички те могат да заменят препаратите от магазина. 

Снимка: spoonsandroses.blogspot.ca

3. Естествен ароматизатор

Обелете мандарината. Не изхвърляйте коричките. Сложете ги върху печка или камина, за да отделят аромата си. Друг вариант е да ги нанижете с игла и конец, за да станат като гирлянд. За по-интересно може да ги нарежете на различни формички.  

Рецепта за салата с мандарини вижте във видеото горе.