Без да опъвате 25 декември на въженце или да местите календара насилсвено, може да си придърпате всички онези неща, които правят Коледата и си я направете за себе си днес. А много от тях всъщност се случват в сърцето на дома - в кухнята. Ето какво може да направи Коледа още днес в 16 вкусни точки. 

Коледа е в загорелите крайчета на мамините мекици. В тестото, което е станала да замеси толкова рано, че в тях се е отпечатило малко розово-златно от първите лъчи на слънцето.

Коледа е в брашното по дясната бузка на момиченце, когато помага на баба си да прави питка.

Коледа е, когато преядеш с вкусотии, но дори гузната ти съвест се е размекнала от божествено удоволствие и не се обажда.

Коледа е, когато в магазините привършат пликчетата с канелата на пръчки, защото всички си пазаруват от нея - за греяно вино и меденки.

Коледа е, когато и джинджифилът се разграби по същата причина.


Коледа е в бялото и червено вино, което стар дядо налива в пластмасова бутилка. За него не може да се напише, че има плътен нос на кожа, мокър камък и дълъг плодов финал. То не е вино, на което се поставят етикети! Лудо е, диво!

Коледа е, когато подариш книга, защото това е най-хубавият подарък за всички поводи - подаряваш думи, истории, време, чудо!

Коледа е новата отвара от шипкови шишарки (зелено-кафяви пухчета, които приличат на гнезда), която си вариш, вместо горещ шоколад с меки бонбони маршмелоу и захарни бастунчета.

Коледа е, когато по прозорците на апартаменти и къщи денонощно светят лампички и хората не ги спират, за да пестят ток.

Коледа е, когато и мъже, и жени нарочно и сами си слагат рога и се разхождат с тях по улиците.

Коледа е, когато из София задрънка ретро трамваят, в който можеш да пиеш греяно вино.

Коледа е, когато смесваш свинско с шоколад и мисълта "След празниците ще мина на диета" оправдава цялата тази кулинарна вакханалия.

Коледа е, когато мандарините станат по-евтини от стрък магданоз.Коледа е, когато си пееш сам по улиците и ти се иска да прегръщаш непознати хора.

Коледа е, когато си успял сам да си захванеш квас и ще месиш питка за Бъдни вечер.

Коледа е, когато прозорците са се запотили от парата на вряща на котлона пилешка супа, и можеш да напишеш с пръст по стъклото за някого - "Обичам те!"