Празникът днес е наричан Зимен Кръстовден, или Водокръщи, по старoму Водици. Казват, че в нощта на 5 срещу 6 януари небето се отваря и самият Бог слиза на земята, за да чуе желанията ни и да ги осъществи. Ето какво е представлявал обичаят Водици и как може са го изпълните и днес.

Днес, след залез слънце, е прието по стар български обичай от извор, или в днешно време просто от чешма, да налеете вода, защото в градски условия е трудно да намерите извор. Наливате вода в съд, желателно е той да не е пластмасов и да има по-широко гърло.

Водата се изнася навън на двора, ако сте в къща, на балкона или ако нямата такъв просто я оставете на перваза на прозореца. Преди да я оставите там, хванете здраво водата с двете си ръце и притихнете с нея, оставете я да ви почувства, вдишайте дълбоко и й кажете името си. Нека водата постои така до полунощ, когато ще се върнете пред нея, за да кажете най-съкровените си желания. Водата ги чува и ги изпраща към небето.

Пет минути преди дванайсет вечерта силата й е най-голяма и тя "чува" най-много. Най-важно е да кажете желанието си на глас и след това да завършите с: ”Нека реченото ми да бъде сторено!”. После оставете водата да нощува на същото място и се приберете на топло.

Сутринта на 6 януари, след като отворите очите си, отидете при водата и ги измийте, след това отпийте от нея. Най-накрая й благодарете и я приберете вкъщи. През деня, с много любов, пийте от водата. Трябва да вярвате в сбъдването на вашите желания.

Това е много стар български празник, защото предците ни отдавна са разбрали силните качества на водата да помни. Празникът на водата на времето е бил цели три дни - 6, 7, 8 януари. Не случайно нашите деди са ги почитали най-много в годината и са прекланяли пред животворящата сила на водата.