2012-та е високосна година и всички знаем, че е препоръчително тогава да се носи предимно сребро. Скоро ще ви се наложи да се поразровите из бижутерийните си архиви, за да изровите всичко сребърно. Ако обаче не сте полагали правилните грижи за благородния метал, то много вероятно е да го намерите в лошо състояние.

Затова се заемайте с почистването, а правилните грижи за сребърните ви бижута, ще им осигурят нужния блясък.

Среброто е не само красиво. Неговите качества се ценят не само от жените, но и от индустрията. Той е металът с най-висока електропроводимост, ковък е и лесно се обработва, което ни подсказва, че трябва да бъдем внимателни, когато почистваме повърхността на сребърните ни бижута. Те винаги трябва да се забърсват с мека памучна кърпичка или парцал. Синтетичните материи могат да доведат до драскотини и наранявания. Можете да използвате и специални кърпички за почистване на сребро, които съдържат съставки, спомагащи за връщане на блясъка на среброто, и които можете да намерите в бижутерийните магазини.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Разбира се, че у дома можете да намерите бързи решения за почистване. С помощта на малко течен сапун, разтворен в топла вода, навлажнете памучно парцалче и започнете нежно да търкате пръстена, обеците или колието. Изплакнете със студена вода и подсушете добре. За целта вместо парцалче можете да използвате и детска четка за зъби (която е по-мека и нежна), за да изтъркате повърхността.

За почистването на потъмняванията от по-малки бижута можете да използвате и паста за зъби, но задължително бяла. Втриването й в среброто направете с пръсти, след което изплакнете със студена вода. Ако става дума за по-големи огърлици, накити или пък съдове, то тогава направете паста от сода за готвене и малко вода. С помощта на памучно парцалче зачистете повърхността и отново изплакнете (с гореща вода). За по-упорити наслоявания – оставете пастата да подейства за около час.

Задачата се усложнява, ако бижуто има камъчета и орнаменти, които не са сребърни. Използвайте същите методи за почистване, като обърнете внимание специално внимание на камъните – тях не е нужно да забърсвате или полирате, просто ги избягвайте.

След като всичко е чисто, се заемайте с правилното съхранение и грижи за красивите сребърни бижута.

  • Среброто е ковък и лесно обработваем метал, така че е и лесно да бъде наранен. Затова никога не го съхранявайте заедно с други бижута и метали. Не поставяйте в кутията за бижута.
  • Съхранявайте в найлонови пликчета с цип или механизъм, който затваря съдържанието плътно. Това ще забави значително процеса на окисляване и потъмняване.
  • Избягвайте да поставяте сребърни неща върху дървени повърхности. Дървото и особено дъбът, съдържат киселина, която може да навреди на метала. Същото се отнася за съхранението на бижутата в хартиени пликове и дървени кутии за бижута.
  • Добре е преди посещение на минерален басейн, сауна или плаж на морето, да свалите всички сребърни бижута. В противен случай те ще потъмнеят.
Доказано е, че колкото повече носите сребърните си бижута, от толкова по-малко грижи и почистване ще се нуждаят те.