Парк "Росенец" се намира на 15 км южно от Бургас, в землището на село Атия. Старото му име е Отманли (което значи Росен баир), но доста бургазлии все още го наричат така. С автобус до парк "Росенец" може да се стигне от разклона на село Росен. Все още е определян като див, но всъщност е облагороден с множество пътеки, беседки, места за барбекю, пикници и др. А степента дивост може би остава като компонента само когато става дума за изоставените и поръждясали вече детски катерушки и бунгала.

Плажът е заобиколен от зеленина, а гледката към остров Света Анастасия е уникална. Пясъкът е ситен, на на места примесен с пръст и глина. Заради тези наноси при вълнение на морето водата става мътна. При археологически разкопки в парка са открити останки от стара металургична дейност. Намерена е мраморна статуя на миньор от 5 в. пр Хр. Село Росен е признато за населено място през 1957 г., а до 1987 е било минно селище.

Снимка: Ладислав Цветков

Около 90-те години от общината решават в парка да направят рибарско селище, но идеята така и не се осъществява докрай. За сметка на това остават незавършени сгради, отлят бетон, стърчащи железа... В момента тук има както изоставени почивни бази и бунгала, така и скъпи вили и хотели. Едно от нещата, които донякъде спират по-пълна инвзия, са змиите. Тъй като "Росенец" се намира в подножието на един от ридовете на Странджа, от близката гора и река Отманлий излизат доста влечуги.

Една от най-изявените постройки е на самия бряг и в последните дни стана известна като Сараите на Ахмед Доган (Доган сарай). Луксозният дворец е кацнал на нос Чукалята. Без да задълбаваме в това как са придобити земите, кой акостира на пристанище „Росенец“, чия собственост е плажът и свободен ли е достъпът до него, ще разкажем какво има зад бариерата, през която не всеки може да мине.

Снимка: btvnovinite.bg

Био краставици, рози и дзен

Архитект на имението е Калин Тихолов. Проф. д-р Калин Тихолов е ръководител на Катедра в архитектурния факултет на УАСГ. Той е изготвил и подробния устройствен план за застрояването на Несебър. Преди време той се оттегли от предложението да бъде министър на инвестиционното проектиране в кабинета на Пламен Орешарски. Предложението за този пост беше съпроводено с протести на "Орлов мост" в София. 

Имението на Ахмед Доган в "Росенец" е пълно със зеленина и рози, за които се грижи лично той. Дървета, ниско подрязани храсти и растителни видове като азалии, кипариси, зокуми, бегонии, палми и сукуленти са насадении и цъфтят почти навсякъде.

Снимка: стоп кадър Тази събота, тази неделя

Саксиите и малките пространства са мулчирани с малки парчета дърво, което помага за задържане на влагата. Водна каскади преодоляват стени, изградени от малки правоъгълни каменни блокове. Във височина се издига бяла беседка с купол от преплетени тънки и извити метални пръчки.

В огромен парник около имението Ахмед Доган отглежда био краставици и домати.

Снимка: стоп кадър Тази събота, тази неделя

Синята пирамида

Имението на Ахмет Доган в "Росенец" има малък кей. В края му е построена тъмносиня пирамида. Тя е изградена изцяло от стъкло. Целта на потройката е да генерира енергия.

 

Снимка: стоп кадър Тази събота, тази неделя

В книгата си "Тайнствената сила на пирамидите" Богомил Герасимов пише, че за да бъде енергиен храм една пирамида трябва да отговаря на 4 условия:

  • да бъде така ориентирана, че да предсказва слънцестоене и равноденствия
  • да лежи на кварцови скали
  • конструкцията да бъде в съответствие със специфични мерки и геометрични принципи
  • да са налице интензивни земни сили

Потърсихме мнението на Диана Фотева, която е известна арт декораторка в Дубай. "Не мога да не направя веднага алюзия с луксозния хотелски комплекс Забийл сарай в Дубай. Символистично или целенасочено Догансарай е също в ясно изразен отомански стил от Епохата на лалетата, когато Османската империя обръща лице към Европа. По онова време това е ера на разцвета на управляващия елит, характеризиращ се с мир, забавления и охолен живот, през което архитектурата, планирането на площи и градинарството достигат кулминация с построяването на пищни дворци с огромни паркове и градини с мраморни басейни и фонтани, по образец на тези от Версай и Фонтенбло."

 

Вижте повече за имота в парк "Росенец" във видеото на "Тази събота, тази неделя".