Интериорните дизайнери съветват да махнете тези неща от спалнята, за да бъде тя по-уютна и да предразполага към спокоен сън.

Излишните възглавници
Прекалено многото възглавници създават усещане за претрупаност. А и защо трябва всяка вечер да ги махате, а на сутринта да ги подреждате отново. Спалнята ви не е шоурум за възглавници, нали?

Снимка: iStock

Саксиите – особено тези на прозореца
Махнете повечето саксии. Особено тези на перваза, които закриват част от гледката ви през прозореца. Интериорните дизайнери съветват да имате в спалнята едно, най-много две растения. За предпочитане – окачени на тавана в макраме, за да не заемат място.

Снимка: iStock

Малките килими
Погрешно е схващането, че малките килими правят стаите да изглеждат по-големи. Всъщност усещането е точно обратното, така че махнете малкия килим и сложете колкото може по-голям.

Снимка: iStock

Прекалено много картини и снимки по стените
В спалнята влизате, за да си почивате, а не да натоварвате мозъка и спомените си с различни изображения: картини, снимки на роднини и т.н. Една картина и 2-3 снимки са предостатъчни.

Снимка: iStock

Чаши, чинии, бутилки и всичко, свързано с хранене
Добре, вече сте извършили един грях да хапвате и пийвате в спалнята. Не правете обаче втори – да оставите нещата неприбрани. Остатъците от храна и напитки не само ще миришат, но и създават чувство за хаос.

Снимка: iStock

Работния кът
Ако имате възможност, не си правете домашния офис в спалнята. Купчината документи и лаптопът ще ви напомнят колко много задачи имате, а това не е добра прелюдия към спокоен сън. Ако офисът в спалнята е неизбежен вариант, поставете всички бумаги и канцеларски материали в кутии или в чекмеджета, за да не се виждат.

Бележки за ток, парно и други тегоби
Не дръжте в спалнята вещи, които ви напомнят, че трябва да плащате нещо, да ходите по институции и т.н.

Всичко излишно от нощното шкафче
Колкото по-изчистено и прегледно е шкафчето, толкова по-спокойни ще си легнете.

Снимка: iStock

Лампата от нощното шкафче
За да сте шампиони в горната точка, купете си нощна лампа, която се монтира на стената до леглото. Така ще си освободите още място.

Снимка: iStock

Телевизорът
Голяма грешка е да активирате мозъка си с видео и звук непосредствено преди заспиване. Телевизорът няма място в спалнята.

Снимка: iStock

 

 

Имате ли телевизор в спалнята?