След като ви представихме най-големите тенденции в интериора за настоящата година, е редно да ви информираме и за интериорни решения, които са отживелица и от които трябва да се отървете. Най-големите отживелици на 2020-а са стените акценти, малките килими, изкуствените растения и синхронът между различните мебели и декорация в едно помещение.

Възглавници, които са в същия десен като дивана

Много производители на мебели добавят към диваните и възглавници, които са изработени от същата материя и са в същия свят. Идеята обаче е старомодна и вместо това интериорните дизайнери препоръчват да се заиграем с текстурата, цветовете и шарките, които да бъдат в различна цветова гама и материя,  за да се подчертаят качествата и да изпъкне самият диван.

Различният цвят и текстура на възглавниците внася приятен акцент в интериора на дневната.
Снимка: iStock

Крушки със студена светлина

Заменете LED крушките, които светят със студена, бяла светлина със вариант, който излъчва по-топла и мека светлина. Освен че „студената“ светлина е вредна за очите, тя не създава достатъчно уют. Меката светлина от своя страна придава усещане за запалена свещ или камина – чувство, което би се харесало на всеки особено през зимата.

Завеси и щори, които възпрепятстват навлизането на светлина

Естествената светлина кара помещението да изглежда визуално по-голямо и просторно. Основната функция на завесите и щорите е да осигурят уединение, а също и да внесат уют и характер на стаята, в която са поставени. Те обаче не трябва да са прекалено тежки, а да позволяват проникването на естествена светлина.

Въздържайте се от щори и завеси, които "захлупват" помещението.
Снимка: iStock

Стените акценти

Макар че стените, които избираме да са основни акценти, могат да вкарат характер и да подчертаят индивидуалността на пространството, трябва да бъдем внимателни, когато създаваме такива, защото те лесно могат да се превърнат в старомодна идея. Вместо да акцентирате върху цялата стена, вариант е да поставите декоративни елементи, които лесно се сменят като огледала, картини, цветя и снимки.

Тапети, дървесни акценти или специфична мазилка - техниките, с които може да акцентирате върху една стена от помещението, не са за препоръчване.
Снимка: iStock

Малките килими

Няма значение колко красиви или качествени са килимите, ако те са прекалено малки за помещението. Килимът под трапезната маса например е добра идея, но само ако е достатъчно голям така че столовете да са върху него, както когато са прибрани под масата, така и когато някой сяда на тях. Същото се отнася и за килимите под холната маса.

Телевизор над камината

Макар мястото над камината да е сред най-популярните места за поставяне на телевизора, интериорните дизайнери казват категорично не на тенденцията в обзаведеждането. По този начин камината ще може да изпълнява основната си функция – да събира семейството на едно място, без да има разсейващи фактори около нея.

Имате камина и телевизорът е точно над нея? Обезателно помислете за друго интериорно решение!
Снимка: iStock

Изкуствени растения

Цветята са начин да вкараме природата в дома си, но изкуствените им варианти често карат помещенията да изглеждат евтини и обзаведени по безвкусен начин. Освен това те са магнит за събиране на прах. Истинските растения, които не са добре гледани могат да бъдат още по-лош вариант, защото издават липсата на време за грижа за дома.

Еднакви дивани и кресла

Обзавеждането в дневната обикновено се купува или поръчва наведнъж. Това често кара собствениците да избират диван, кресла и фотьойли, които изглеждат по един и същи начин- изработени от един и същи материал, в една и съща стилистика. Интериорните дизайнери посочват, че това е остарял похват при обзавеждането и кара дневната да изглежда като шоуром за мебели. Препоръчват да заменим някои от мебелите за сядане с такива с различна текстура, стилистика или шарка, за да акцентираме върху тях.

Различните цветове, десени материи на мебелите в дневната я правят да изглежда по-приветлива, нали?
Снимка: iStock