Както в облеклото, грима и прическите, така и в интериора съществуват тенденции, които не е задължително да следваме, но понякога са изключително практични и ни дават насока накъде да погледнем, ако ни предстои обзавеждане на нов дом или освежаваме на стар. Кои ключови елементи, цветове и стилове ще бъдат актуални през 2020 година – вижте какво казват по въпроса интериорните дизайнери.

 

Мебели и декор по поръчка

Мебелите, обзавеждането и декорът по поръчка се превръщат в една голяма тенденция, която е на път да бъде приветствана като нещо голямо през 2020 година. Основната причина за това е, че този вид обзавеждане започва да става все по-достъпно дори и за хората, които до този момент не са си представяли, че ще могат да си позволят подобен лукс. Идеята за нещо, което е създадено специално за някого и по начин, който да оползотвори всяко кътче в дома, се харесва на всеки, а в съчетание с достъпната цена, е тренд, който си заслужава всяка похвала.

Кухня в меки, пастелни тонове

Кухните в бяло са класика, която през последните години доби огромна популярност заради възможността за игра с цветовете с останалия декор в това важно и функционално помещение в дома. Интериорните дизайнери предричат промяна в тази утвърдена бяла визия, като разгръщат палитрата от тонове в пастелната и мека гама на сивото, зеленото, синьото и земните цветове.

Снимка: iStock

Мек, дървесен интериор

От акценти в кухнята до мебели в трапезарията, всекидневната и спалнята, а защо не й в банята – елементите с дървесен акцент винаги са на мода. От избелен дъб до тъмен махагон – интериорът решен в меки, дървесни тонове ни доближава до природата и създава усещане за хармоничен и балансиран дом.

Островът се завръща

Тази тенденция се завръща с уговорката, че в кухнята има достатъчно пространство за нея. Кухненския остров е не само красиво и радващо окото допълнение, той е функционалното ядро на една кухня. Освен възможността да приготвяте различни ястия, да съхранявате прибори и съдове в него, той има и изключително важна социална функция, която клиентите все по-често отчитат – семейството или гостите се събират за закуска или на по питие около него, докато родителите/домакините приготвят храната.

Снимка: iStock

Звезден декор

Луна, планети, звезди, астрология, лого на НАСА и галактически елементи – всичко това интериорните дизайнери предричат, че ще ни заобикаля през 2020 година. А те могат лесно да бъдат вкарани в интериора под формата на тапети, калъфки за възглавници, покривки, в детската стая.

Снимка: iStock

Модерен селски стил

През последните години се наблюдава изключителен интерес към обзавеждането на дома в селски стил. През 2020-а той ще се промени и ще придобие по-модернистичен поглед, абстрактни елементи и  изтънчени акценти. Всички, които вече са обзавели в този стил могат лесно да направят подобрения, за да бъдат в крак с модата през новата година, като заменят няколко елемента в интериора с по-модерни.

Поглед към Индия

Разноцветната коприна и разнообразни щампи, типични за Индия, ръчно резбованите дървени мебели, големите скулптури, ръчно рисуваните плочки, месинговите фенери и фино изтъканите килими – всички тези елементи с адрес Индия ще бъдат на почит през новата година и са особено подходящи за обзавеждане на дневна.

Снимка: iStock

Графични елементи и контрастиращи цветове

Графичните елементи и контрастиращи цветове в интериора са начин да създадете отличителен акцент в едно помещение. В последните години те бяха изключително модерни. През 2020-а ще продължат да са на почит, като се очаква пазарът да създава нови и нови дизайни с оглед нарастващото търсене.