Астрономическата есен настъпи, но това не значи, че градините не преливат от цвят. Много от градинските ви красоти вероятно вече са прецъфтели, но тези пет със сигурност още не са. Те са сред най-разпространените и непретенциозни есенни цветя у нас:

Хризантема (Chrysanthemum)

Хризантемите са едни от най-красивите цветя, цъфтящи през есента. Тяхната родина е Азия, но са широко разпространени у нас. Японците почитат това изящно цвете и дори имат специален празник на хризантемата, а в Китай тя е символ на мъдрост и дълголетие. В света са познати над триста разновидности с различна форма и цвят.

Снимка: istockphoto.com

По принцип се отглеждат в градината, но съществува вариант, в който те да бъдат отглеждани и в саксия – слага се почва обогатена с повече хранителни вещества. Освен това те не са капризни и няма да ви създават особени трудности при отглеждането. А най-хубавото е, че съществуват видове, които цъфтят от началото на септември чак до края на ноември, което ги прави чудесна есенна украса за дома ви.

Когато купувате хризантема, гледайте да има малко цъфнали цветове, а повечето да са на пъпки. Така съвсем скоро ще можете да се радвате на цветовете и магията им. Дори и през есента.

Хортензия (Hydrangea hortensis)

Наричат хортензията най-хубавото украшение на градината. Само като погледнем огромните съцветия и се убеждаваме защо това е така. Тя е една от най-обилно и най-продължително цъфтящите видове храсти - започва през юли и завършва в късна есен, което означава, че можете да й се наслаждавате и сега. Най-напред цветовете са зеленикаво-бели, по-късно бели, а през есента стават розови. Най-хубавото от всичко е, че хортензията е многогодишно растение и няма нужда всяка година да я засаждате наново.

Снимка: istockphoto.com



В Европа хортензията е пренесена в края на миналото столетие от Китай и Япония. С течение на времето са внесени и създадени още много хибридни видове. Тя се отглежда основно като градинско растение и много рядко се среща в затворени помещения. Единствената пречка това да се случи е внушителният й външен вид, който изисква по-голямо пространство. Тя е изключително лесно приспособима и е едно от лесните за отглеждане в стайни условия и оранжерии растение.

Красивият Пловдив и през есента

КОИ СА ОСТАНАЛИТЕ ЦВЕТЯ

Астра (Callistephus chinensis)

Още едно прекрасно цвете, което може да достави истинско удоволствие за сетивата ви през есента, е астрата, или известна още като богородичка. В Унгария тя е символ на идващата зима, а народът я е нарекъл богородичка, защото цъфти най-обилно през септември, когато честваме Рождество Богородично.

Снимка: istockphoto.com

Цветовете й са обагрени най-често в розово, червено, бяло, жълто и лилаво. Може да се отглежда както в градината, така и в саксия у дома. По принцип не е особено претенциозна, но зимата саксията трябва да е задължително на терасата или вътре в помещение. Полива се често, а температурата не трябва да пада под 11-12 градуса.

Далия (Dahlia)

Далиите, или още познати като гергини, ще внесат още малко лятно и цветно настроение във вашата градина. За тяхна родина се счита Южна Америка. И докато историята на хризантемите започва още в древни времена, то далиите са познати като културни растения от едва 200 години.

Снимка: istockphoto.com

Цветовете са им големи и кичести, могат да се намерят разнообразни цветови варианти, както и големини. Подходящи са за цветната ви градина през есента, но по-малките видове могат да се отглеждат в по-големи саксии на балкона. Не са претенциозни и лесно се приспособяват. Обичат да бъдат поливани обилно, да бъдат на слънце, но се чувстват добре и на полусянка.

Хелениум (Helenium)

Хелениумът е сред най-красивите и непретенциозни цветя, които може да отглеждате на двора. Оранжеви, жълти и червени – цветовете му са олицетворение на есента. То е целогодишно растение, като цъфти от юли до края на октомври и началото на ноември. Родината на хелениума е Централна и Северна Америка.

Снимка: istockphoto.com



Оптималното място, на което може да засадите растението е до оградата в градината. Там то е защитено от силен дъжд и не е изложено на прекалено силните слънчеви лъчи. Нужно е да бъдат поливнаи при продължителни периоди на суша.