Тази южноафриканска красавица и изящна рожба на природата би била чудесно допълнение към домашната ни градина.

Какво е необходимо обаче да знаем за нея?

Стрелицията (Strelitzia), известна още под името "райска птица” (заради острите си, приличащи на пера цветове, които прорастват от продълговати прицевтници), е вечнозелено многогодишно едро тревисто растение с височина до 2 м и повече. То впечатлява с големите си овално удължени листа на силни дълги дръжки, които с времето се сцепват по жилките и изглеждат като перести.

Продълговатите кожести листа включват в себе си много оттенъци – от зелено-синьо до сиво-зелено. Прицветниците се "врастват” под ъгъл в стъблата, като ги правят да приличат на екзотична птица.

Уникални цветя с екзотични имена >>

Дали ще бъде само в един цвят или обагрена в оттенъците на жълто-оранжевото и синьото, стрелицията е винаги вълнуваща с прелестта и хармонията от багри и нюанси. Въпреки че стрелицията цъфти предимно през пролетта, тя може да ни радва с цветовете си и няколко пъти в годината. Растението лесно се приспособява към всякакъв климат, а срязаните цветове се поддават на транспорт. Затова и стрелицията може да се намери на пазара през цялата година.

Отглеждане на стрелиция във ваза

Срязани цветовете могат да престоят във вазата до 1 месец, ако се грижите правилно за тях, както и ако редовно сменяте водата във вазата и ги държите на добре осветено място.

Купувайки стрелиция, трябва да избирате цветове, при които прицветниците са затворени и изглеждат набухнали или леко са се отворили и листенцата току-що са започнали да се появяват. Убедете се, че на растението няма отрязани съцветия. Цветовете обикновено се продават на връзка, а листата на стрелицията се продават отделно.

Какво цвете си ти? >>

След покупката не трябва да полагате специални грижи, тъй като листата вече са отделени. Райските птици не са много чувствителни към етилена, затова не са нужни особени обработки за продължаване на живота. Убедете се, че вазите са чисти, подлежете стъблата на цветовете и поставете стрелицията в топла вода с хранителен разтвор. Водата трябва да се сменя минимум през ден. В случаите, когато листенцата увехнат, те трябва да се почистят. За по-голям ефект можете да освободите всички листенца изведнъж. Във всеки прицветник се намират от 4 до 6 листеца.

Екзотични цветя >>

Отглеждане на стрелиция в саксия

Въпреки, че стрелицията издържа на достаттъчно ниски температури, оптимална се явява температурата по-висока от 0 градуса. Най-добре обаче е, да съхранявате стрелицията на стайна температура.

Времето на цъфтеж зависи от условията на живот на растението – ако през юли-август то се държи при температура 14-16 градуса, то ще цъфне през октомври – май. Ако през зимата стрелицията се държи при температура 12-15 градуса, то тя ще цъфне през лятото.

Числото на цветовете пряко зависи от правилните грижи и възрастта на стрелицията и ако всичко е наред, растението ще ви радва с месец и половина цъфтеж, а отрязаните цветове ще останат свежи около месец.

Стрелицията расте на добре на осветено място. През лятото обаче трябва да се пази от преките слънчеви лъчи. 18 градуса през пролетта и есента, и 22 градуса – през лятото, гарантира доброто й развитие и обилен растеж.

Отоплението вкъщи – враг на цветята >>

Как да поливаме стрелицията

Стрелицията обича през лятото свежия въздух – добре се чувства в градината под сенчестите милувки на своите събратя.

Листата през лятото е желателно често да се опръскват, особено в горещите следобедни часове. Леко просъхналата почва е сигнал, че растението е жадно. Цветето се полива с топла вода през лятото – умерено, през зимата – ограничено. Прекалено обилното поливане може да доведе до гниене на корените. През зимата растението почти не се нуждае от влага.

Най-целуващото се цвете на света >>