.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Уникални цветя с екзотични имена

LadyZone.bg | преди 4 години
цвете
Снимки: Thinkstock/Guliver Photos
Заповядайте в прекрасния свят на флората

Заповядайте в прекрасния свят на флората - познат и не чак толкова, но при всички случаи много, много интересен, уникален и екзотичен.

Celosia Cristata, или гребенът на петела

цвете


Цветовете на Celosia Cristata наподобяват гребен на петел, затова и хората са свикнали да го наричат по този начин. У нас не е толкова разпространено колкото в Индия, Северна Америка и Африка. Причината е, че то предпочита тропическия климат. Там хората го отглеждат освен като декоративно растение за озеленяване на градини, и като храна – обагрените в жълто или червено цветове и листата му са ядливи.

Tacca chantrieri, или цветето прилеп

цвете


Tacca chantrieri е не само красиво, но и много странно растение. Благодарение на своите черни цъфтящи цветове и разперени криле, горната му част прилича буквално на прилеп. Наричано е още и цветето на дявола, заради цветовете, в които е обагрено. Разбира се, има екземпляри, които цъфтят в зелено и лилаво. Това тропическо цвете расте предимно в Африка, Мадагаскар и Южна Америка, което го прави още по-екзотично.

Дамско сърце, разбито сърце, или просто децентра

цвете
Снимки: Thinkstock/Guliver Photos

Тази розова красавица се отглежда успешно у нас. Обикновено цветовете и са нежно обагрени в розово, бяло или червено. Децентрата е позната най-вече с името дамско сърце, но има и още няколко, които са също толкова интересни – цветето на Жанет, разбито сърце, кървящо сърце, и всички те са дадени, благодарение на сърцевидната форма на цветчетата му.

Darlingtonia californica, или лилия кобра

цвете


Darlingtonia californica типично расте на влажни места – около студените планински реки и е изключително рядко и трудно за култивиране растение. Може да бъде намерено в определени щати в Северна Америка. Листата му са така разположени, че под определен ъгъл приличат на животното кобра. Оттам идва и алтернативното му име. Интересен факт за него е, че то не само изглежда като хищник, но и наистина е цвете хищник - с уханните си аромати привлича насекоми, улавя ги и се храни с тях.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Ще Ви хареса
Постите ли преди Великден?