.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Уникални цветя с екзотични имена

LadyZone.bg | преди 4 години
цвете
Снимки: Thinkstock/Guliver Photos
Заповядайте в прекрасния свят на флората

Заповядайте в прекрасния свят на флората - познат и не чак толкова, но при всички случаи много, много интересен, уникален и екзотичен.

Celosia Cristata, или гребенът на петела

цвете


Цветовете на Celosia Cristata наподобяват гребен на петел, затова и хората са свикнали да го наричат по този начин. У нас не е толкова разпространено колкото в Индия, Северна Америка и Африка. Причината е, че то предпочита тропическия климат. Там хората го отглеждат освен като декоративно растение за озеленяване на градини, и като храна – обагрените в жълто или червено цветове и листата му са ядливи.

Tacca chantrieri, или цветето прилеп

цвете


Tacca chantrieri е не само красиво, но и много странно растение. Благодарение на своите черни цъфтящи цветове и разперени криле, горната му част прилича буквално на прилеп. Наричано е още и цветето на дявола, заради цветовете, в които е обагрено. Разбира се, има екземпляри, които цъфтят в зелено и лилаво. Това тропическо цвете расте предимно в Африка, Мадагаскар и Южна Америка, което го прави още по-екзотично.

Дамско сърце, разбито сърце, или просто децентра

цвете
Снимки: Thinkstock/Guliver Photos

Тази розова красавица се отглежда успешно у нас. Обикновено цветовете и са нежно обагрени в розово, бяло или червено. Децентрата е позната най-вече с името дамско сърце, но има и още няколко, които са също толкова интересни – цветето на Жанет, разбито сърце, кървящо сърце, и всички те са дадени, благодарение на сърцевидната форма на цветчетата му.

Darlingtonia californica, или лилия кобра

цвете


Darlingtonia californica типично расте на влажни места – около студените планински реки и е изключително рядко и трудно за култивиране растение. Може да бъде намерено в определени щати в Северна Америка. Листата му са така разположени, че под определен ъгъл приличат на животното кобра. Оттам идва и алтернативното му име. Интересен факт за него е, че то не само изглежда като хищник, но и наистина е цвете хищник - с уханните си аромати привлича насекоми, улавя ги и се храни с тях.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Ще Ви хареса
"Толкова е просто да бъдеш добър. Трябва само да се поставиш на мястото на другия човек, преди да започнеш да го съдиш.“ Марлене Дитрих
Марлене Дитрих
Изневерявате ли на мъжете, защото не ви помагат достатъчно в домакинската работа?