Природата е невероятен творец, когато стане дума за растения – може да ни изуми със своите форми, цветове и аромати. Най-новото растение, по което всички любители на цветята са полудели в Инстаграм, е вид сукулент, чийто външен вид наподобява опашка на русалка.

Научното име на растението е Crested Senecio vitalis. Наричат го още и „сините тебеширени пръсти“ заради красивия син оттенък, който имат стръкчетата по края си. Той е рядък сукулент, който расте на открито и на височина достига до 60 см, а на широчина от 90 до 150 см. Родното му място е източната част на Южна Африка.

За разлика от много сукуленти той расте през зимата и спи през лятото. Издръжлив е на суша. Подходящ е за изграждане на алпинеуми, градини със сукуленти, а заради приятните си синьо-зелени цветове е предпочитан за градини със средиземноморска тематика.

За съжаление на българския пазар подобно растение е трудно да бъде намерено заради екзотичната си природа, но нищо не пречи да пробвате на някоя борса за екзотични растения и цветя.