Наричат ги цветя вампири, защото при определени обстоятелства тези цветя могат да са много опасни за хора и животни. 

Руското издание на Marie Claire събира на едно място няколко вида цветя, които сме свикнали да отглеждаме в дома си. Оказва се обаче, че те крият опасности. 

БЕНДЖАМИН

Това цвете, освен че е красиво, е и с коренно различни действия. От една страна, то абсорбира отровните вещества от въздуха, като го пречиства от бензол, амоняк и формалдехид. От друга страна обаче, всички части на растението имат сок, който съдържа латекс и алкалоиди. При контакт с тях лесно можете да се получи дерматит или тежки алергии. Ако частици от тези вещества попаднат във въздуха, може да са особено дразнещи за хора, страдащи от алергия към полените.

КОЛЕДНА ЗВЕЗДА

На пръв поглед изглежда, че това е идеалното растение: не изисква специални грижи, няма нужда да се пресажда често, изглежда много добре и се използва в медицината. Означава ли това, че е полезно цвете?! Оказва се, че не е така! В млечния сок на коледната звезда се крият отровни вещества. Това, което могат да причинят те, са отравяния, алергични реакции, загуба на зрението.

 

ОЛЕАНДЪР

 

Учените откриват в това красиво цвете гликозиди - вещества, които преди са се извличали от листата му. Ако те попаднат в устата и стомаха на човек или животно, могат да нарушат сърдечния ритъм и да предизвикат проблеми в нервната система. Освен това са възможни гадене и замайване. Затова не се препоръчва олеандърът да се поставя в спалнята. По-добре е той да се отглежда в градината, а не в апартамента.