Наричат ги цветя вампири, защото при определени обстоятелства могат да са много опасни за хора и животни. Всъщност тези растения може да срещнете в доста домове. Но освен че са красиви, имат много тайни. 

ДИФЕНБАХИЯ

Много красиво цвете с раирани листа. Кръстено е на австрийския градинар Йозеф Дифенбах, който е работил не къде да е, а в императорските градини. Растението може да се намери в много градски апартаменти, но се оказва, че може да е доста опасно. Листата му съдържат отровен сок, който може да причини изгаряния по кожата, смущения в зрението и подуване на ларинкса.

В миналото дифенбахията е била наричана "глухата роза". Съществуват сведения, че преди много години на робите е било давано да дъвчат листата на това растение или като наказание за провинение, или за да говорят по-малко и да работят повече. Във всеки случай нещастният човек дълго време не можел да говори след такава "закуска".

Езотериците също са се обърнали срещу красивата дифенбахия: казват, че тя гони мъжете от къщата, и горещо препоръчват на младите момичета и жени да не държат такова в дома си.

МОНСТЕРА

Това много ефектно стайно растение с необичайни листа е било с различна слава през векове: през XVI в., когато европейците за първи път виждат тази тропическа красота, започват да измислят ужасяващи истории за това, че то се нахвърля върху хората и пронизва телата им чрез корените и пипалата си.

Монстерата наистина частично оправдава името си - тя е отровно стайно растение. Листата й съдържат калциеви оксалати, които лесно могат да отровят любимата ви котка, ако реши да яде от тях.

АЗАЛИЯ

Азалията съдържа алкалоиди, които, попаднали в устата чрез части от това цвете могат да предизвикат силно сълзене и секреция от носа. В най-лошия случай резултатът ще е диария, повръщане и дори конвулсии.

Снимка: Васил Богданов

АНТУРИУМ

Той отделя вещества, които стимулират производството на хистамин, затова е особено важно за страдащите от алергии да не си играят с това растение.БЕГОНИЯ

Бегонията е много обичана от домакините по целия свят, но не е толкова безобидна. В нея са открити соли на оксаловата киселина, които причиняват изгаряния и дразнене на кожата, което прилича на копривна треска. Може да бъде съпътствано от подуване на лигавиците и повръщане.