Ако пролетното почистване в дома ти тепърва предстои, подготвили сме ти жокери с нещата, които не бива да пропускаш, за да те улесним. Ако пък вече е минало, имаме лоша новина – много е вероятно (умишлено) да си забравила почистването на някои елементи в кухнята, които в следващите няколко страници ще се завърнат с МРЪСНА газ в дневния ти ред... защото са много мръсни!
Отварачки за консерви
Отваряте консервата и прибирате отварачката обратно в шкафа с кухненските прибори, нали? Това е съвсем нормално, но не е лошо от време на време старателно да почиствате отварачките. Според проучване на здравната организация NSF International, проведено миналата година, отварачките за консерви може да съхраняват опасни бактерии, сред които дори салмонела! В най-добрият случай, тези уреди пренасят соковете от всякакви консерви директно в шкафа ви, което може да доведе до развитието на плесени.
Добре е да си изградите навик да миете консервените отварачки заедно с другите прибори, все едно са вилици, например. Поставяйте ги в миялната машина след всяко използване или измивайте обилно с вода и сапун и няма да имате проблеми.
Уплътненията на блендера
Гумените уплътнения на каната на блендера или кухненския робот, които служат за предотвратяването на течове и плътното прилепване на двете части на уреда, често съдържат всевъзможни бактерии, сред които отново салмонела, ешерихия коли, мухъл и др. Микробиологът Лиса Яйкс обяснява, че тези замърсявания се дължат на факта, че много хора просто махат горната част и я измиват изцяло. Така остатъци от всяка смес, обработенав блендера или кухненския робот, се промъкват между уплътнението и съда и сътворяват ужасии. Отделете една минута повече, за да махнете уплътнението и да го почистите отделно, както и неговото място в съда.
Платнените торби за пазар или найлоновите такива за многократна употреба
Те са еко и това е добре. Спестявате на планетата много найлонови торбички. Изследване на Университета в Бъркли от 2012г. обаче сочи, че тези торбички могат да вредят на нас, докато щадят планетата. Почиствайте торбите, когато пликчето със сиренето, месото или каквото и да е е протекло вътре. Ако пазарските ви чанти са от плат, лесно можете да ги изперете в пералнята. Ако са от дебел найлон, обърнете ги наопаки и ги почистете внимателно с дезинфектант.
Поставките за ножове
Тесни, тъмни цепнатини, каквито са отделенията в поставките за ножове, са идеалният дом за бактериите – там те се образуват и процъфтяват на воля. Ясно е, че ножовете ти са чисти, когато ги поставяш в цепнатините, но дори с малко влага в цепнатините могат да се образуват проблеми.
Тези тесни пространства изглеждат невъзможни за почистване, но има начини. Използвайте кен с компресиран въздух, за да отлепите всички отлагания по вътрешните стени, след което обърнете поставката надолу и изтръскайте, за да изпадне всичко. След тази процедура можете да използвате тънките мъхести телчета (на снимката), които често се използват за декорации и украшения, потопени в дезинфектант или в обикновен оцет, за да почистите всяко отделение. Изчакайте поставката да изсъхне хубаво отвътре поне 30 минути преди да върнете ножовете по местата им.
Вратите на миялната
Според проучване на Университета в Любляна от 2011г., обхванало 189 миялни машини от 101 града по света, на шест различни континента, в 60% от случаите са открити гъбички и плесен по гуменото уплътнение на вратата на уреда.
Напръскайте вратата на миялната с разтвор на оцет и вода в съотношение 2:4 части и изтъркайте с малка четка. Можете да почистите цялата миялна машина с този разтвор... така и така сте я почнали :)
Пластмасовите шпатули
Най-вероятно измивате пластмасовите шпатули заедно с другите прибори в миялната машина или на чешмата, но когато шпатулата е от две части – дръжка и „острие” или горна част, на мястото, в което двете се съединяват, лесно могат да се натъпкат остатъци от последния ви разбъркан кекс, които да „разцъфнат” в какви ли не гадинки. Ако шпатулата може да се разглоби на две, направете го и измийте внимателно двете половини. Ако не – съсредоточете се върху това място на „съединение” между двете части.