Имаме три предложения за вас, които да разведрят ежедневието ви и гарантирано ще донесат радост за децата, но и за цялото семейство.

Сладки яйца със сметанов пълнеж

Продукти за 30 яйчица:

За тестото:
500 г брашно
200 г пудра захар
1 ч.л. канела
50 г масло
2 яйца
4 с.л. мед
2 ч.л. сода за хляб

За плънката:
2 жълтъка
1 пакетче ванилия
пудра захар на вкус
10 ч.л. сметана

За глазурата:
150 г пудра захар
1 белтък
1 ч.л. лимонов сок
сладкарска боя – зелена, червена, жълта

Приготвяне:
Смесете брашното с пурата захар, канелата, разтопеното масло, яйцата, меда и содата. Замесете тесто и го оставете на хладно. След това го разточете на блат с дебелина 3-4 мм. Изрежете от него яйчица и ги наредете в тава, застлана с хартия за печене. Сложете тавата във фурна, загрята на 170 градуса и печете до златисто. Оставете изпечените "яйчица" да изстинат.

За да приготвите плънката разбийте жълтъците на водна баня около 5 минути. Отстранете ги от огъня. Прибавете към тях ванилията и от време навреме ги разбърквайте, докато изстинат. Претрийте пудрата захар със сметаната. Добавете към тях изстиналите жълтъци. С получената смес слепете "яйчицата" две по две.

За да приготвите глазурата пресейте пудрата захар. Смесете я с разбития белтък и лимоновия сок. Разделете получената глазура на три части. Оцветете ги в зелено, червено и жълто със сладкарската боя. Вземете с четка от глазурата и украсете лицевата част на яйчицата с нея. За разкош и ефект може да декорирате с разноцветни захарни перлички.

Снимка: tu-lusbakery.com

Великденски кошнички

Продукти:
1 кг брашно
1 ч.ч. захар
6 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
½ ч.ч. олио
½ ч.ч. краве масло

Приготвяне:
Затоплете леко млякото. В него разтворете маята. Разбийте 5 яйца със захарта. Сложете ги във втасалата мая. Добавете пресятото брашно и замесете стегнато тесто. Оставете да втаса за около 30 минути. Смесете олиото и маслото в тавичка. Сложете тестото и месете в мазнината, докато я поеме цялата. Оставете да втаса на топло, докато увеличи два пъти обема си. Вземете керамични купички, обърнете ги с отвора надолу и ги намаслете. Върху тях оплетете кошнички с направени фитили от тестото. Поставете в тавичка. Тестените кошнички намажете с разбит жълтък и печете до готовност в умерено загрята фурна. Изпечените кошнички освободете от купичките и ги напълнете с боядисани яйца.

Снимка: artisanbreadinfive.com

Великденска козуначена торта

За да не се чудите какво да правите с излишния козунак след великденската гощавка, ето ви една вдъхновяваща идея:

Продукти:
козуначени кифли, нарязани на кръгчета или филийки козунак
150 г краве масло
150 г захар
3 жълтъка
1 с.л. ром
3 с.л. смлени бадемови ядки
бита сметана
настърган шоколад
ягоди за украса

Приготвяне:
Покрийте дъното на тортена форма с нарязани на кръгчета козуначени кифли. Разбийте на пяна маслото и захарта. Добавете един по един 3 жълтъка, като след всеки биете сместа по 2 минути. Смесете получения крем с ром и смлените бадемови ядки. Нанесете половината от крема върху кифлите във формата. Отгоре сложете плодчета от сладко по избор. Отново сложете ред с плътно наредени кръгчета от козуначените кифли, останалия маслен крем и завършете с кръгчета от кифли. Покрийте тортата с разбита сметана и я поръсете с настърган шоколад. Украсете с ягоди.

Снимка: gumboyaya2u.blogspot.com

Идеи за Великденско меню вижте в сайта bistrо.bg >>
 

  • 6 перфектни предложения какво да правите с останалите сварени яйца
  • 5+1 съвета как да задържим храната, с която сме се запасили, свежа за по-дълго
  • Мусаката на Григор Димитров без заливка
  • Как да си направим майонеза от варени яйца (ВИДЕО)
  • Съветите на експерта: как да запазим марулите и спанака по-дълго време?
  • Ladyzone те предизвиква: снимай се с най-хубавите си токчета у дома. Някои вече го направиха (СНИМКИ)
  • Грим за сини очи - стъпка по стъпка (ВИДЕО)
  • Как е изглеждала Шакира преди 30 години? (СНИМКА)
  • Боядисване на яйцата със сладкарска сметана
  • Старата рецепта за немски козунак на шеф Андре Токев