Ако ви предстои за първи път да засадите от тези изящни цветя, добре е преди това да се запознаете с правилата при тяхното отглеждане.

1. На първо време е добре да имаме предвид, че цветето не обича промяна на условията.
2. Гладиолите обичат светлината. Сянката може да ги съсипе.
3. Не бива да садим едни до други едри луковици и по-дребни, защото големите ще задушат малките. Добре е да се засаждат от дребни към едри.
4. Най-големите е добре да отделим на друго място като център на цветната градина.
5. Луковиците трябва да заравяме на правилна дълбочина, която зависи от вида на почвата. Ако  тя е по-лека, над луковицата трябва да има слой пръст 4 пъти височина. При по-глинеста и тежка – три пъти. Ако дълбочината не е достатъчна, може изобщо да не се появи цветоносно стъбло.

6. Луковицата трябва да се приготви предварително, да се почисти от най-горната плътна ципа.
7. След засаждането е добре да поливаме през ден.
8. Мястото на гладиолата трябва да е проветриво. В противен случай цветето лесно може да развие гъбични заболявания.
9. През лятото гладиолите се поливат само веднъж в седмицата, но много обилно. Ако е много горещо, е добре да се поливат през 3-4 дни, като почвата около стъблото да се разрохва добре.
10. Ако вече имаме гладиоли в градината си, но те постепенно стават все по-дребни и на листа, и на цветове, вероятно сме пропуснали една важна подробност при отглеждането им. Препоръчително е местата им да се сменят през две години. Новото трябва да е със съвсем различен тип почва.