Една от най-известните забележителности в пустошта на Аляска беше премахната, за да се попречи на туристите да опитват да стигнат до нея. Хеликоптер пренесе автобуса, изоставен преди около 60 години от работници. В него в продължение на 114 дни през 1992 г. живя 24-годишният Крис Маккендълс. Младият мъж, решен да избяга от цивилизацията, загина в пустошта.

(Снимка на Крис Маккендълс до автобуса, малко преди да загине)

Историята на Крис беше разказана от писателя Джон Кракауер през 1996 г. в превърналата се в бестселър книга “Сред дивата пустош”. Малко след излизането на книгата, стотици почитатели на екстремните преживявания тръгват да търсят изоставения автобус, за да отдадат почит на приключенеца или просто да изпитат физическите си възможности. Оказва се, че много от тях са се надценили и спасителните служби започват постоянно да издирват изчезнали хора или да отговарят на сигнали за помощ. Това не спира решените да извървят тежкия маршрут.

След 2007 г. Положението става дори по-тежко, след като излиза екранизацията по романа, с официално заглавие в България “Сред дивата природа”. Филмът, режисиран от Шон Пен, почти веднага придобива култов статус и броят на приключенците значително се увеличава, а с това и работата на спасителните служби. През последните години са проведени повече от 15 спасителни операции, а няколко души загиват, докато опитват да достигнат до изоставения автобус.

Снимка: Reuters

За да предотврати още инциденти, правителството реши да премахне автобуса и това беше извършено тази седмица, както може да видите във видеото.

Снимка: Reuters

Кори А. Фейг от Департамента за природни ресурси заяви: “Насърчаваме хората безопасно да се наслаждават на дивата природа на Аляска и осъзнаваме, че колко е важен този автобус за въображението на хората. Въпреки това става дума за едно изоставено и разпадащо се превозно средство, което ни струва няколко скъпи опасни спасителни мисии. А по-лошото е, че струва и живота на някои посетители. Радвам се, че намерихме безопасно, уважително и икономично решение на проблема.”

Снимка: Reuters

Плановете са засега автобусът да се съхранява на безопасно място, докато не се вземе решение къде да бъде поставен за постоянно. По този начин превърналата се в паметник машина ще може да продължава да привлича туристи, без да излага живота им на опасност.