Повече от 20 кинофестивала в цял свят се обединиха, за да представят безплатно филми в YouTube, след като COVID-19 пандемията затвори салоните и доведе до принудителното отменяне на годишните издания в Кан и Ню Йорк.

Десетдневният "Ние сме едно: Глобален филмов фестивал" ще включва съдържание, курирано от филмовите фестивали в Берлин, Кан, Венеция, Сънданс, Торонто, Трайбека и други, започвайки от 29 май, заявиха в изявление организаторите Tribeca Enterprises и YouTube.

Фестивалът ще покаже филми, документални ленти, музика, комедия и разговори. Организаторите не обявиха подробности за програмата, като е малко вероятно да бъдат включени големи нови продукции, които обикновено имат премиери на филмовите фестивали.

Отмяната на кинофестивала в Кан през Франция и несигурността за провеждането на фестивалите във Венеция и Торонто през септември заради избухването на пандемията от коронавирус не позволи на режисьорите и филмовите студия да използват ключови възможности, за да промотират новите си продукции пред медиите и обществеността.

Организаторите на филмовия фестивал в Кан заявиха в понеделник, че се гордеят, че се присъединяват към събитието в YouTube, "за да покажат наистина необикновени филми и таланти, позволявайки на публиката да изпита както нюансите на истории от целия свят, така и артистичната идентичност на всеки фестивал."

Джейн Розентал, съоснователка на филмовия фестивал Трайбека в Ню Йорк, който също трябваше да бъде отменен заради пандемията, заяви, че идеята е да вдъхновява и обединява хората по време на COVID-19.

"Целият свят се нуждае от изцеление в момента", казва Розентал в изявление.

Други фестивали, които ще участват в онлайн инициативата, са тези в Йерусалим, Мумбай, Сараево, Сидни, Токио и Лондон.

Докато фестивалът ще протече безплатно, зрителите ще бъдат помолени да даряват средства на Фонда за солидарност в отговор на COVID-19 на Световната здравна организация (СЗО).