Днес е четвъртък - точно преди седмица (12 март) трябваше да се открие официално 24-тият международен филмов фестивал София Филм Фест в Зала 1 на НДК, което не стана по обясними причини. След приемане на ограничителните мерки срещу разпространение на новия коронавирус в България, организаторите взеха решение да отложат фестивала за по-добри времена тази година, като се надяват това да бъде през юни. Освен това затвориха и Дома на киното от 8 март - съответно касата на киното не може да фунционира и тук е мястото да информираме всички, закупили билети за София Филм Фест 2020, че парите ще могат да се върнат в работно време на Дома на киното. Когато извънредното положение се отмени и има изрично разпореждане, че културните и масови събития могат отново да се случват.

"А сега - добрата вест: времето до започване на 24-ото издание на СФФ ще ни позволи да го представим пред всички, обичащи киното, още по-добре. Спазвайки предписанията на българското Министерство на здравеопазването, нашият екип работи вече дистанционно, от вкъщи. Това не ни ограничава да си вършим голяма част от работата. Искаме да сме активни, за да поддържаме висок дух, да сме бодри и да носим добри вести. Преценихме, че можем да започнем едно специално онлайн издание, което да ни помогне всички да се чувстваме по-добре, доколкото можем, в ситуацията, в която се намираме. И се роди идеята за нашия нов проект", казва Стефан Китанов, директор и продуцент на София Филм Фест. Вижте по-долу какво ви е приготвил.

ПРЕДСТАВИ СИ 24-тия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Всеки или почти всеки ден, започвайки от днес, четвъртък, първа седмица на СФФ, на уебсайта и на фейсбук страницата на СФФ ще представяме филми или филм от програмата на на 24-тия фестивал, ще си припомняме какво се е случило на СФФ на същия ден преди години, ще споделим с вас поздрав от приятел на СФФ, ще ви поздравим от своя страна с музикален клип. Ще се опитаме да ви развълнуваме, развеселим, да пътуваме чрез киното - тук, там и навсякъде (Here, There and Everywhere, обичам това парче!). 

Филмът, с който стартира 24-тия София Филм Фест, е „Петя на моята Петя“. Ще го гледаме на откриването! IMAGINE. 

Огромна благодарност на екипа на филма, който сподели видеообръщения с всички нас. Огромна благодарност на всички съорганизатори, партньори, спонсори, участници, гости, на екипа на СФФ и София Мийтингс (няма такива посветени на правенето на кинофестивал като вас по целия свят, да знаете!), на приятелите, на семейството ми, че сме заедно не само във весели моменти, а и в трудни. Но пък не може само весело. Как иначе ще направим разликата?

Имаше един филм на Ян Хржебейк, номиниран за "Оскар". Английското му заглавие е Divided We Fall (Разделени ще загубим). Но оригиналното, чешкото Musíme si pomáhat, стои по-добре. Трябва да си помагаме!

P.S. Тук е линкът към Ден 1 на специалното онлайн издание.