Фестивалният дворец в Кан трябваше да се готви да посрещне на червения килим едни от най-големите кинозвезди тази пролет, но вместо това дворецът във френския град отвори вратите си за бездомните хора, които нямат къде да се подслонят по време на карантината заради пандемията от коронавирус.

"Това емблематично място – фестивалният дворец, в което обикновено се събират звезди, делегати, водещи, отвори вратите си за бездомни хора. Тук всяка вечер има между 50 и 70 души. Първоначално планирахме да настаняваме до 50 души, но през уикенда имаше по-голямо търсене. И така, като спазваме социалното дистанциране, успяхме да поставим между 70 и 80 легла", казва Доминик Оде-Ласе от фестивалния дворец в Кан.

"Можете да видите различните пространства – пространството за хранене, пространството за закуска, общото пространство с телевизор и игри. Тук, разбира се, има бани с душове, както и приют за настаняване на кучета, тъй като знаем, че те са ценни спътници за всички тези хора, които живеят на улицата", допълва Ласе.

Закриващата церемония на международния кинофестивал в Кан през 2019 г.
Снимка: Getty Images

Организаторите отложиха филмовия фестивал в Кан заради коронавируса. Един от най-значимите кинофестивали в света трябваше да се проведе през май, но вероятно това ще се случи в края на юни. Ежегодният филмов фестивал - един от най-големите в света, трябваше да се събере световния киноелит в Южна Франция от 12 до 23 май. Организаторите посочиха в изявление, че се разглеждат няколко нови дати, включително края на юни.