Макар че тиквите обикновено се свързват с есента и тиквения пай, има някои факти за тях, които много хора не знаят. Ето 10-те тайни за тиквите:

1. Тиквата е плод, а не зеленчук

Въпреки че се използват в пикантни ястия, тиквите са плодове. Те са вид зимна тиква и принадлежат към семейство тиквови.

2. Защо точно „тиква“

Думата „тиква“ произлиза от гръцката дума „pepon“, която в буквален превод означава „голям пъпеш“. С течение на времето тя еволюира във френската дума „pompon“, а след това английските колонисти в Америка ги наричат "“pumpions“, което в крайна сметка води до съвременния термин „тиква“.

3. Влакнини или баластни вещества

Така наричат фибрите, а тиквите са отличен източник на фибри. Месестата част и семената съдържат както разтворими, така и неразтворими влакнини, които подпомогнат храносмилането допринасят за цялостното здраве на червата.

4. Тиквени семки

Снимка: iStock

Археолози откриват тиквени семки в останките на древни селища в пещерите Окампо в Мексико, които датират от около 7000 г. пр. н. е. Тези находки показват, че тиквите са били сред първите култури, отглеждани от населението в Северна и Южна Америка.

5. Сортове тикви

Съществуват многобройни сортове тикви, различни по размер, форма и цвят. Най-разпространени са оранжевите, но въпреки това има бели, зелени и дори сини.

6. Тиквите са били дори в космоса

През 2015 г. астронавти на борда на Международната космическа станция отглеждат тикви като част от експеримент за отглеждане на растения. Целта му е да се провери възможността за отглеждане на храна по време на дългосрочни космически мисии.

7. Антиоксидант

Тиквите са богати на хранителни вещества, включително бета-каротин, който им придава оранжевия цвят. Бета-каротинът е растителен източник на витамин А и е важен за здравето на очите.

8. Тиквите присъстват и във фолклора

Снимка: iStock

В американския фолклор традицията за издълбаване на тикви във формата на фенери се смята, че произлиза от ирландската легенда за „Стънки Джак“ – човек, който измамил дявола. Легендата разказва, че Джак издълбал фенер от ряпа, за да си осветява пътя в задгробния живот.

Факт №9 и №10 вижте във видеото по-горе!