Тайната на вкусната крем супа е в това да се използват печени зеленчуци. Така те стават много по-ароматни, а като текстура са по-плътни и стегнати. Супата с печени зеленчуци е с много по-наситен вкус, отколкото ако само ги сварите.
Идеалната подправка за тази супа е подправката самардала. Ако я използвате, няма нуджа дори да добавяте сол.
Към готовата крем супа добавете заквасена сметана или кисело мляко за по-ефирен вкус.
Съставки
- 2 с.л. Олио
- 1/2 ч.ч. Прясно мляко
- 4 с.л. Квасена сметана
- 1 ч.л. Суха мащерка
- 1 ч.л. Сол
- 1 шепа Листа от спанак
- 2 бр. Картофи
- 1 глава Чесън
- 2 бр. Моркови
- 1 глава Лук
- 2 бр. Тиквички
Начин на приготвяне
- 1. Обелете, почистете и измийте зеленчуците. Нарежете ги на едро. Застелете тава с хартия за печене и сложете зеленчуковите парчета в нея. Наръсете ги с олио, като използвате силиконова четка. Разбъркайте с шпатула или размесете с ръка, за да сте сигурни, че зеленчуците са намаслени навсякъде.
- 2. Стрийте сухата мащерка върху зеленчуците. Ако използвате самардала, поръсете ги с нея. Ако не - овкусете със сол и чубрица. Печете зеленчуците в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути.
- 3. Пасирайте готовите зеленчуци, докато са горещи. Добавете и пресния спанак. Разредете с хладка вода или зеленчуков бульон до нужната гъстота.
- 4. Добавете прясно мляко и разбъркайте. Преди да сервирате, във всяка купичка добавете по 1 с. л. заквасена сметана. Може да поръсите със запечен сусам или нарязани орехови ядки.