Тайната на вкусната крем супа е в това да се използват печени зеленчуци. Така те стават много по-ароматни, а като текстура са по-плътни и стегнати. Супата с печени зеленчуци е с много по-наситен вкус, отколкото ако само ги сварите.

Идеалната подправка за тази супа е подправката самардала. Ако я използвате, няма нуджа дори да добавяте сол. 

Към готовата крем супа добавете заквасена сметана или кисело мляко за по-ефирен вкус. 

Съставки

  • 2 с.л. Олио
  • 1/2 ч.ч. Прясно мляко
  • 4 с.л. Квасена сметана
  • 1 ч.л. Суха мащерка
  • 1 ч.л. Сол
  • 1 шепа Листа от спанак
  • 2 бр. Картофи
  • 1 глава Чесън
  • 2 бр. Моркови
  • 1 глава Лук
  • 2 бр. Тиквички

Начин на приготвяне

  • 1. Обелете, почистете и измийте зеленчуците. Нарежете ги на едро. Застелете тава с хартия за печене и сложете зеленчуковите парчета в нея. Наръсете ги с олио, като използвате силиконова четка. Разбъркайте с шпатула или размесете с ръка, за да сте сигурни, че зеленчуците са намаслени навсякъде. 

     

  • 2. Стрийте сухата мащерка върху зеленчуците. Ако използвате самардала, поръсете ги с нея. Ако не - овкусете със сол и чубрица. Печете зеленчуците в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути. 

     

    Снимка: Росица Николова
  • 3. Пасирайте готовите зеленчуци, докато са горещи. Добавете и пресния спанак. Разредете с хладка вода или зеленчуков бульон до нужната гъстота. 

     

    Снимка: Росица Николова
  • 4. Добавете прясно мляко и разбъркайте. Преди да сервирате, във всяка купичка добавете по 1 с. л. заквасена сметана. Може да поръсите със запечен сусам или нарязани орехови ядки.