Българската библиотечно-информационна асоциация отчита 30% спад в книгозаемането за 2020 г. спрямо предходната година. Как реагират библиотеките на новата реалност? Как недоверчивите читатели стигат до своите книги?

  • 72-часова карантина.
  • Сейфове за книги.
  • Мобилни библиотеки.

Това са част от мерките, с които библиотеките в страната посрещат COVID-19.

UV печка за книги е уредът за борба с вируса, внедрен в Регионалната библиотека Смолян. Машината прилага ултравиолетово обезпрашаване, дезинфекция и стерилизация.

"Продължителността на една такава процедура е 30 секунди и е абсолютно достатъчна, за да се извърши качествено обеззаразяване на книгите", обяснява Атанас Сулинаджиев, картотекар регионалната библиотека "Николай Вранчев" в Смолян.

"Нашият фонд е изключително богат, така че ние ще използваме уреда непрекъснато, дори и след пандемичната обстановка", допълва директорката Светлана Хаджиева.

"Не всеки читател спазва мерки, като например да дезинфекцира корицата, да си мият ръцете след като са взели книгата и преди да я прочетат. Мога само да се надявам, че библиотеките ще спазват наложените мерки, че ще добавят малко от себе си за чистотата на книгите", коментира от своя страна студентката от Софийския университет Мария Проданова.

Повече за процедурата с UV печката за книги научете от видеото.

 

Заемате ли книги от бибилиотеката?

Още по темата от btvnovinite.bg: