Дори в условията на пандемия и противоепидемични мерки читателите във Велинград няма да останат без книги. Библиотеката в града стартира в понеделник новата си напълно безплатна инициатива – доставка на книги по домовете.

Идеята се е родила, след като е станало ясно, че в условията на изолация хората четат повече и имат по-голям интерес към библиотеката, но много от по-възрастните се страхуват да излязат заради вируса или заради минусовите температури навън.

Снимка: bTV

По тази причина служителите на библиотеката ще разнасят предварително заявени книги всеки понеделник. Във Фейсбук групата на библиотеката ще бъдат качвани списъци с книги, в които ще има предложения за заглавия, но редовните посетители на библиотеката, които са запознати с фонда ѝ, могат да си поръчват заглавия или автори.

Снимка: bTV

Читателите могат да поръчват не само художествена литература, но и енциклопедии и справочници, а напоследък се наблюдава засилен интерес и към книгите за самоусъвършенстване.

Снимка: bTV

В библиотеката се полагат грижи за безопасността на служителите и читателите. Всяка книга се дезинфекцира с ултравиолетова светлина преди да бъде предадена на читателите. Процедурата се повтаря, когато се върне, но като допълнителна мярка книгата се оставя в 24 часова карантина.

Инициативата за мобилна библиотека ще остане до края на противоепидемичните мерки, но е възможно да се запази и след това, за да могат трудноподвижните хора да продължават да получават книги в домовете си.

Още за добрата инициатива може да научите от видеото.