Тази година, българският талант има сериозно присъствие на сцената на Холивуд и наградите „Оскар”. Професор Илиян Иванов и съпругата му доктор Дана Проданова участват като копродуценти в номинирания за статуетка късометражен филм „Дълбоко усещане”.  

Двамата успешно съчетават любовта към медицината с любовта към изкуството. Един ден се появява и шансът да подкрепят продукция, по-късно номинирана за "Оскар".  

"Винаги съм имала интерес към изкуството, така че това за мен не е първа или втора стъпка. Включването в този филм е за пръв път. За пръв път подкрепяме филмова продукция, но това е част от изкуството така или иначе" разказва д-р Проданова. 

Професор Илиян Иванов завършва Английската гимназия в Бургас. Заради артистичната среда в училището, той се увлича по изкуството и мечтае да учи в Художествената академия.  

"Аз бях раздвоен между наука, медицина и нещо, което е свързано с изкуството и медицината, в крайна сметка, победи. Отделям време и за изобразително изкуство, Дана може да потвърди" споделя проф. Иванов. 

"Откакто сме в Щатите, всяка година съм представял частни колекции в галерии, в музеи. Част съм от един артистичен колектив, който се казва "Openings". Това за мен е вид паралелна кариера. Имам и артистично студио, което и двамата създадохме, тук в горната част на Манхатън", допълва проф. Иванов. 

Поканата да се потопят в киносредите и да подкрепят късометражния филм „Дълбоко усещане” идва от близък семеен приятел, колега на професор Иванов. 

"Той ми разказа за процеса, което беше много интересно. Преглеждат се сценариите, предложението за филма, интервюира се режисьорът или тези, които искат да създадат филма, и актьорите. На базата на това те решават кой филм искат да подкрепят."

"Основният принос е чрез финансовата подкрепа на филма, но ние сме участвали в персонални срещи с режисьора, с актьорите, бяхме на снимачната площадка. Филмът беше заснет за два дни. Той е късометражен и през цялото време сме били в контакт с тях. Непрекъснато ни информираха на кой етап е филмът" - разказва професорът. 

„Дълбоко усещане” е първият филм, в чиято главна роля влиза незрящ и глухоням актьор.

Сюжетът проследява историята на бездомния младеж Терек, който скита из студените улици на Ню Йорк в търсене на място, където да се приюти. Докато на един ъгъл не среща Арти - глухоням и незрящ човек, който се нуждае от помощ да намери пътя към дома си. Неловката среща между непознати се превръща в силна връзка между приятели.  

Робърт Таранго, в ролята на Арти, всъщност е непрофесионален актьор. Преди кастинга, той помага в кухнята на фондация "Хелън Келър", която подпомага незрящи и глухонеми хора. Любопитното е, че Робърт и актьорът на Терик – Стивън Прескод, разполагат само с един ден репетиции преди снимките да започнат.

Един от продуцентите на филма е първата глуха актриса, спечелила „Оскар”. 

"Чувството да си част от нещо, което има смисъл и може да докосне много хора, е много специално" - споделя още професорът.

Професор Иванов и доктор Проданова вярват, че филмът ще спечели наградата, но казват, че те вече се чувстват победители. Официалното раздаване на наградите "Оскар" ще се случи на 25 април. 

  • Филмов цитат на деня: "Добрият Уил Хънтинг"
  • Филмов цитат на деня: "Мостовете на Медисън"
  • „Различните Оскари“, епизод 7: И Оскари 2021 отиват при...
  • Салма Хайек и Антъни Хопкинс отпразнуваха втория "Оскар" на актьора с танци (ВИДЕО)
  • Филмов цитат на деня: "Американски прелести"
  • Мария Бакалова и Парис Хилтън хванати за ръка на партито след Оскарите
  • Леонардо ди Каприо вместо Мадс Микелсен: Задава се американско "Още по едно"
  • Скот Рудин е новият Харви Уайнстийн: "Истинско чудовище"
  • Филмов цитат на деня: "Джуно"
  • 5-те изумително красиви рокли, с които Мария Бакалова впечатли всички