Защо посещаването на нови места и срещите с нови хора и култури ни правят по-щастливи? Ново изследване на американски учени от университета в Ню Йорк, университета "Колумбия" и университета в Маями установява защо посещенията на нови места ни карат да се чувстваме по-щастливи.

"В продължение на три месеца проследихме придвижването на участниците в изследването. През ден им изпращахме въпрос, питайки ги как се чувстват. Те оценяваха нивото си на щастие в момента", казва един от изследователите.

"Голямо влияние оказа броят на посещаваните места. В дните, в които хората са посещавали нови места, са отбелязали по-високо ниво на щастие", допълва друг изследовател в проучването.

"Да речем, че се разхождаш в Сохо, Ню Йорк, където бизнесите са доста висок клас. Тогава показателите ти за щастие ще се по-близки до тези на скъпарските улици в Маями, отколкото до някой друг, който също е в Ню Йорк, но се намира в някой жилищен квартал", допълва тя.

Новите преживявания действат на мозъка като награда, като стимул. С други думи, колкото е по-разнообразен денят ни, толкова по-добре. Но няма нужда да се качваме на първия самолет, за да се почувстваме по-щастливи.

Американските учени казват, че дори малка промяна в ежедневната ни рутина може да окаже положително влияние върху начина, по който се чувстваме и настроението ни.

"Има много неща, които може да направите вкъщи, които да ви позволят да имате нови преживявания - да танцувате, да четете, да се включите онлайн в различни социални активности, да се разходите из квартала", казва специалистът.

"Отидете по друг маршрут до хранителния магазин, за да пазарувате. Или отидете в друг квартал в града, който не сте посещавали преди. Вярваме, че тези разнообразни физически и интелектуални задачи от ежедневието ще имат ефект върху нивото ви на щастие в момента", допълва той.

Вижте какво още споделиха специалистите във видеото най-горе!